Вял юни за строителството у нас

Строителният бранш у нас е в тежка ситуация заради рязкото поскъпване на строителните материали и на суровините и липсата на приета методика за индексация на строителните договори. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителната продукция в България отбелязва спад през юни както на месечна, така и на годишна база, главно заради понижението при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Произведената строителна продукция у нас се е свила с 1,4% на месечна база след покачването с 1,9 на сто през май. По-голям принос за негативното представяне има строителството на инфраструктура, което е намаляло с 1,9%. Сградното строителство също е на отрицателна територия на месечна база със спад от 1,1% през юни.

В последната година строителният бранш у нас е в тежка ситуация заради рязкото поскъпване на строителните материали и на суровините вследствие на пандемията и войната в Украйна и липсата на приета методика за индексация на строителните договори, някои от които са сключени преди две години на значително по-ниски цени.

В края на юли предишното Народно събрание прие окончателно промени в Закона за обществени поръчки (ЗОП), с които се разрешава индексацията на средствата на пътностроителните фирми. Методиката за индексацията на цените трябва да бъде утвърдена от Министерски съвет. В понеделник пътните строители поискаха на среща със служебния регионален министър арх. Иван Шишков да внесе спешно методиката за одобрение от МС, за да се предотврати поне загубата на европейски средства.

Затрудненията за строителния бранш вече водят и до фалити на компании. Валентин Николов, изпълнителен директор на КСБ, съобщи в края на миналия месец пред БНР, че средно от регистъра на строителните компании отпадат около сто фирми месечно, а до края на годината между 1200 и 1300 фирми може да прекратят дейността си.

На годишна база строителната продукция у нас е намаляла с 0,5%, сочат още данните на НСИ. Това е втори годишен спад от началото на 2022 г. след този през април с 2,3%. През май строителната продукция у нас постигна годишно покачване от 6,6%.

Отрицателният темп през юни се определя отново от инфраструктурното строителство, което е намаляло с 2%, след като през май се върна към растеж от 4,5%, прекъсвайки тримесечна низходяща серия.

В същото време сградното строителство отбелязва годишен ръст от 0,7%, който обаче се забавя чувствително спрямо повишението с 8,3% през май. От началото на 2022 г. сградното строителство е отбелязало само един годишен спад през април.

Автор - снимка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *