Как полицията в САЩ използва данните от Google?

С всяка изминала година американската полиция все по-често използва т.нар. заповед за геозониране на Google при разследване на престъпления и събиране на доказателства.

Полицаите в Канзас Сити, например, я използват, за да получи достъп до огромна база данни, надявайки се това да й помогне да привлече към отговорност двама мъже за серия престъпления, извършени през 2015 г.

Заповедта за геозониране изисква от Google да предостави информация за всички потребители, които са били с включена геолокация в определена зона в определен период.

Това касае всеки, който се намира недалеч от мястото на местопрестъплението, а не само заподозрените, пише Forbes.

На този етап американската полиция е използвала заповедта в различни случаи – от подпалвания и грабежи до протестите на 6 януари. Сега заповедта за геозониране може да изиграе определяща роля в дело с двама заподозрени.

През 2015 г. полицията на Канзас Сити разследва няколко престъпления, които, според нея, са свързани – търговия с наркотици, въоръжен грабеж и убийство на двама души.

Единият от убитите, предполага се, е съобщил на полицията за първото убийство. Заподозрени са двама – Шон Буркхалтер и Джошуа Несбит.

Седем години по-късно полицията на Канзас Сити и прокурорите все още се опитват да докажат, че престъпленията са извършени именно от заподозрените, на които през 2018 г., 2019 г. и 2021 г. са повдигнати обвинения за търговия с наркотици, грабежи и убийства. Властите искат смъртна присъда за виновниците, а последните отричат вината си.

За да събере повече улики, киото да доведат до осъдителна присъда и затвор, полицията се обръща към огромната съкровищница на Google – базата от данни за геолокация.

Съгласно заповедта за геозониране, по-рано тази година властите са поискали от корпорацията да предостави всички сведения за телефоните, които са били недалеч от местопрестъплението – грабежа и едното убийство. Google предостави данни за един потребител, който се е намирал на едно от двете места по време на извършване на престъпленията.

Засега не е ясно дали тази улика ще бъде от значение.

Ако данните позволят да се докаже, че един от заподозрените е бил на мястото на убийството, това може да разясни въпроса – ще има ли съдебен процес и смъртна присъда.

Засега полицията на Канзас Сити не е коментирала молбата си.

Заповедта не само показва каква роля имат данните на Google за едно разследване, но и повдига въпроси за това колко дълго корпорацията съхранява сведения за местоположението на над милиард души, които всеки месец използват приложението “Карти”.

От информация на ФБР разбираме, че Google съхранява сведенията неограничено време за акаунти, създадени до юни 2020 г., стига потребителят да не ги е изтрил или да не реши автоматично да изтрие данните за своето приложение, както и активността си в браузъра и приложението след три или 18 месеца.

Заповедта се базира на опция, която Google предостави през юни 2020 г. и която позволява на потребителите автоматично да изтриват сведения за местоположението си след година и половина. За потребителите, които са използвали геолокацията до юни 2020 г., данните се съхраняват вечно, ако потребителят не ги изтрие сам.

Когато от Forbes се обръщат към компанията за коментар, представителят на Google Женевиев Парк съобщава, че сега Google не съхранява по подразбиране данните за местоположението на потребителя.

Ако той е включвал съхраняване на историята на придвижване до средата на 2020 г., трябва самостоятелно да включи изтриването, за да може Google да изтрие данните.

Всички останали потребители може да изберат автоматично изтриване, което сме предоставили първи в отрасъла или да изтрият своите данни напълно или частично във всеки един момент, казва Парк.

Google заяви, че през 2020 г. е уведомил потребителите за промени в политиката си. Алън Батлър, изпълнителен директор на Electronic Privacy Information Center (EPIC) във Вашингтон, е на друго мнение. Той смята, че Google е бил длъжен по-добре да обясни на потребителите, които са използвали функцията преди юни 2020 г. Те е трябвало да знаят, че данните им се съхраняват вечно.

Новата политика на Google не се прилага автоматично за всички акаунти. За мен това е поразително, добавя Батлър. Смятам, че прилагането на тези промени само за новите потребители е нечестно спрямо тях, казва той.

Заповедите за геозониране невинаги са точни и ефективни, както се надяват следователите. Заради широкия обхват те може да засегнат и невинни.

През 2018 г. The New York Times съобщи за мъж, който е неправомерно арестуван като заподозрян за стрелба. Данните на Google са показали, че телефонът му се намира близо до мястото на нападението.

На същия принцип неотдавна полицията се опита да определи кои потребители на Google са били в тълпата при нападението на Капитолия на 6 януари.

Активисти, които се борят за защитата на личните данни, отдавна порицават обиските по плана “Прихванат”, а някои съдилища постановиха, че този тип заповед е неконституционна.

Мненията на съдиите обаче не влияят на това колко данни за геолокация може да натрупва Google или на това как тези данни може да бъдат използвани срещу някого в съда.

Виждаме какво значение има съществуването на подобни данни, добавя Батлър. Тези данни не изчезват никога, заключва той.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *