Колко струва лукс апартамент и къща в София

Средната продажна цена двустаен апартамент от среден и висок клас в София е от 180 000 до 230 000 евро, а за тристаен от 240 000 до 300 000 евро. Това показват данни на Colliers за първата половина на тази година. Цените са с ДДС и включено паркомясто, уточняват от агенцията.
За къща цената тръгва от 320 000 евро и може да надхвърли 486 000 евро.

През първата половина на 2022 г. предлагането на жилища от среден и висок клас в София отбеляза ръст от 4%, което представлява 13 270 жилищни единици.

По-голяма част от новото предлагане се реализира през първото тримесечие на годината, а  през второто предлагането е свито заради войната в Украйна и нарушената верига за доставки на строителни материали. За първи път от края на 2020 г. се регистрира ръст на имотите в строеж, обхващащи общо 3800 жилищни единици. По-големите общи помещения (всекидневни и трапезарии) и обособените помещения за домашен офис са станали типични за новите имоти.

Продавачи замразяват офертите за имоти в процес на строеж. Причините са постоянно променящите се разходи за строителни материали и предизвикателствата при доставките, което накара предприемачите да бъдат предпазливи в ценовите изчисления.Свободните площи в съществуващите обекти остават стабилни след лек спад в началото на годината – 2% от общия фонд.

Най-голям обем на продажбите са регистрирани при 3-стайни апартаменти, следвани от 2-стайни и къщи. Хората търсят нови имоти предимно, за да живеят в тях, такива са 75% от сделките, а останалите са с цел инвестиция. Основно търсенето на жилища в средния  и високия сегмент е желанието за преместване в по-голям дом.

 

istock
istock

 

Нивата на търсене на новопостроени имоти се забавиха, тъй като повечето купувачи изчакват, заради геополитическите и икономически предизвикателства.
Увеличава се броят на запитванията за закупуване на имот от чужди граждани, живеещи в България, което води до увеличаване на обема на продажбите на готови жилищя.

Повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв (FED) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да доведе до свиване на икономическата активност, което най-вероятно ще се усети в началото на есента. По-големите проекти във фазите на планиране и строителство ще бъдат засегнати най-много. Потенциалното охлаждане на интереса на купувачите ще балансира пазара, който изпитваше недостиг на предлагане през последните години.

Зараждащото се развитие на инвестиционния пазар на построени под наем в ЦИЕ, особено в Полша и Чехия, провокира интерес и в България. По дефиниция, построено под наем (BtR) е термин за жилищни единици, построени специално за дългосрочно отдаване под наем. Имотите се поддържат професионално и управляват от собственика или оператора на сградата. Първите проекти от този тип вече са факт и в България.
В средносрочен план тази все още неразработена пазарна ниша има добър потенциал за развитие.

 

istock
istock

 

Очаква се средните наемни цени в сегмента да се задържат, а продажните цени – да забавят темпа. Средните наеми за имоти среден и висок клас в София регистрират ръст от 8% поради повишеното търсене. Основният двигател беше преместването на операциите на компаниите от Русия и Беларус, както и изтеглянето на служители от Украйна.

За двустаен апартамент средният наем е от 1000 до 1300 евро, а за тристаен от 1400 до 1700 евро. За цяла къща наемите надхвърлят 2150 евро.
Разликата между търсената и продажната цена се стопи. В повечето случаи продавачите не правят отстъпки от предлаганата цена.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *