КРЪСТНИЦАТА ИНГАР ЙОНСРЮД

а 26 август излиза от печат трилърът „Кръстницата”, подписан от автора на трилогията за комисар Байер, норвежкия журналист и писател Ингар Йонсрюд!

Кръстницата“ (превод: Стефка Кожухарова, 296 стр., цена: 20 лв.) е зловеща семейна история. Черен хумор и странни персонажи населяват този роман, който потапя читателя в най-тъмните бездни на престъпния свят и на човешките взаимоотношения. След като излежава присъда за притежание на наркотици, Стела Свансон се зарича да скъса с предишния си живот. Ала първо трябва да се върне в родното си селце Вике на Западното крайбрежие, за да погребе човека, който я е тласнал по пътя на разрухата, собствения й баща Ринго. Преди 25 години пиянството му е станало причина за ужасен инцидент. Сега тя се опитва да събере парчетата от нещастния му житейски път и да разбере какво го е накарало да се обеси. Помага й нейната кръстница Естер, господарка на прочутото имение Вике, заможна жена и благодетелка на селото. Наследството на Ринго обаче подтиква Стела да преосмисли представата за своето минало и вместо да получи желаното спокойствие, тя се натъква на страховити заровени тайни и е принудена да отмъсти за близките си.

Ингар Йонсрюд вече има статут на звезда в криминалния жанр – с ярка индивидуалност и открояващ се почерк. Веднага след излизането си през 2015 г. „Виенското братство”, първата книга от трилогията за комисар Байер, се превръща в бестселър – високо оценен както от критиката, така и от широката публика. „Калипсо“ затвърждава успеха на своя предшественик и също оглавява класациите за най-добри трилъри, а „Кръстът“, венецът на трилогията, налага името на Йонсрюд като майстор на жанра в световен мащаб. Според мнозина именно тази поредица е достойният наследник на култовата трилогия „Милениум” на Стиг Ларшон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *