На 3 декември София ще получи знамето за „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

Градът ще има леден парк от декември

За първи път София ще има своя „Леден парк“. Подобно на много градове в Европа и българската столица от тази зима ще се сдобие с тази ледена пързалка. Новината бе съобщена днес от кмета Йорданка Фандъкова и Анатолий Илиев – зам.- председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Леденият парк ще бъде позициониран в Княжеската градина срещу Софийския университет. Голяма част от алеите ще бъдат заледени, многото разклонения и завои ще доставят удоволствие на любителите на зимните спортове. Паркът ще бъде оформен по подобие на този във Виена и откриването му е планирано за 1 декември.

„Събитието ще бъде част от визитата на лидери на европейския спорт, които ще посетят страната ни във връзка с връчване на София на знамето за „световна столица на спорта през 2024 г. Самата церемония ще се състои на 3 декември по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде отбелязана и 80-годишнината на Националната спортна академия. Ден по-рано международна конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „Българското наследство в проекта Градове и столица на спорта,“ съобщи Фандъкова. „Титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г. се присъжда на София благодарение на мащабната и активна дейност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности. Тази година подпомогнахме 111 клуба с финансиране на детско-юношеските школи, които откриват младите таланти, организираме и ученически игри в 8 вида спорт, завършена е и новата зала на Френската гимназия, която се надявам да открием за новата учебна година. Искам отново да благодаря на младите български спортисти и на легендарните ни шампиони, които подкрепиха града в тази важна и много полезна инициатива,“ каза още Фандъкова, като спомена годишнината от рекорда на Стефка Костадинова, която се отбелязва днес.

Другата новост обявена на пресконференцията е за завършване на двугодишната дейност по премаркиране на туристически пътеки и вело-трасета чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка в нископланинския пояс на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Благодарение усилията на екипа на Фондацията и на алпиниста Дойчин Боянов са маркирани и подменени са табелките по близо 100 км трасета и велотрасета. „Това е само първата част от проекта и съвместната ни дейност с Общината. Вече е маркиран нископланинския пояс и в него е позициониран единствения кръгов маршрут у нас. Следващата ни цел са среднопланинския и високопланинския пояс,“ обяви Дойчин Боянов, автор на Справочника за Витоша, преподавател в НСА и инициатор на проекта „Витоша – достъпна за всички“.

 

Вече трета година продължават дейностите по Споразумението между „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк Витоша. Благодарение на това сътрудничество със Столична община става възможно подновяването и рехабилитация на част от туристическата и спортна инфраструктура в планината, изчистването на езера от наноси и отпадъци, освежаване на алеи и пътеки, последните две изцяло ремонтирани пътеки са от Златни мостове до хижа Момина скала и от Златни мостове до Кумата,“ обяви директор на ПП Витоша Анна Петракиева, като съобщи бъдещата програма и апелира за повече толерантност и грижа за планината от всички.

 

„Столична община продължава да предоставя нови и нови възможности за спорт и активен начин на живот. По инициатива „Европейска столица на спорта“ досега през тази година се организираха над 60 събития, за следващата 2023-та планираме 106 основни активности и над 60 съпътстващи. Това са спортни празници, ърбан фестивали, състезания, надпревари по така обичаните от младите градски дисциплини. Отделяме голям ресурс и средства за социална дейност, Голяма част от усилията ни са насочени към подпомагане на спортни занимания на хората със специални потребности, рехабилитация на спортна и туристическа инфраструктура в околните планини,“ заяви Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Георгиев изтъкна ползата от новата инфраструктурна Програма, с която се предоставят пустеещи имоти на клубове за изграждане на спортна база, която да се ползва безплатно в определени часове и след 20 години да стане собственост на Общината. Подобно партньорство вече функционира в Люлин, предстои сътрудничество в районите Лозенец, Слатина и др.

Зам.-председателят на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев разясни подробности около функционирането на Ледения парк през идната зима и обърна внимание на значението на градските спортовете за младите хора. Тези градски дисциплини стават все по-популярни, не случайно вече са силно застъпени в програмата на олимпийските игри. Като следва тази тенденция и предпочитанията на хората, Фондацията непрекъснато организираме все повече събития и активности с подобна насоченост,“ каза още Илиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *