Рекорд: Мишка, живееща на върха на вулкан, стана най-високо обитаващият бозайник в света(Видео)

Мишка, живееща на 6736 метра надморска височина, стана най-високо обитаващият бозайник откриван някога. Тя е намерена в най-високите част на вулкана Лулайлако от биолога от Университета в Небраска, Линкълн – Джей Сторц.

Сторц предприема експедицията до вулкана, който е висок 6,739 и се намира на границата между Аржентина и Чили, съвсем близо до пустинята Атакама, след като учени откриват жълта закръглена листоуша мишка, която живее на 6200 метра надморска височина.

Новината изненадва учения и в началото той дори не вярва, че подобно нещо е възможно.

„Трудно е човек да си представи колко неблагоприятни са условията за живот там. Няма никаква растителност, на пръв поглед нищо за ядене, а температурите понякога падат до -60 градуса“ разказва Сторц пред National Geographic.

Организацията на експедицията отнема половин година и в края на февруари 2020г. той вече е по склоновете на втория най-висок активен вулкан в света. По пътя към върха те срещат общо четири вида мишки.

Учените обаче остават изумени, когато само няколко метра под върха на Лулайлако, на 6736м, те срещат жълта закръглена листоуша мишка, която дори успяват да хванат и запечатат на лента.

Откритието на експедицията на Сторц тази седмица бе публикувано в научния журнал bioRxiv.

Според екипът биолози, мишките живеят на няколкостотин метра по-надолу, където все пак има някаква храна, а се качват на рекордната височина в търсене на храна.

„Никой не очаква, че мишки могат да живеят на толкова високо, но ето, че е факт. Най-вероятно учените подценяваме способностите на много видове, просто защото те нямат причина на живеят на такава височина“ смята Джей Сторц.

Жълтата закръглена листоуша мишка(Phyllotis xanthopygus) вече е рекордьор не само като най- високо обитаващият бозайник в света, но и като животното, разпространено на най-голяма денивелация – от морското равнище и бреговете на Тихия океан, до, както вече е ясно, най-високите части на Андите.

Долу може да видите видео от експедицията на Сторц и срещата с малкия гризач:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *