„Севилският бръснар“ на сцената на Летен театър – Бургас

Талантливите гост-солисти Илина Михайлова и Добромир Момеков са Розина и Фигаро в „Севилският бръснар“ в сряда

/КРОСС/ Под палката на маестро Иван Кожухаров, на сцената на Летния театър Ви очакват много смях, красива музика, артисти, декори и костюми на 24-ти августСлед големия успех на спектаклите на „Севилският бръснар“ на бургаска сцена – в изцяло нов прочит на режисьора доц. д-р Александър Текелиев, сценографа и костюмограф Денис Иванов и диригент-постановчика маестро Иван Кожухаров, предстои за втори път представление на най-известната комична опера от Джоакино Росини на сцената на Летен театър – Бургас, след спектакъла на 7 юли, също в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022.

Спектакълът на най-жизнерадостната опера на Росини е на 24-ти август от 20.30 часа на откритата сцена в Приморския парк. Миналогодишната премиера на „Севилският бръснар“, предвидена за 23 август на същата сцена, бе отложена поради обективни причини. Успешна бе премиерата при пълен салон /при тогавашния допустим капацитет от 50%/ – на 8 октомври 2021 г., и втора премиера, също при очакван успех – на 26 октомври – в залата на Бургаската опера. Последваха спектакли през м. декември 2021 г., м. април и м. юли т. год. – всички, преминали при интерес от страна на любопитната за иновативни режисьорски и сценографски търсения публика.

Безспорна истина е, че живеем в интересни времена, изкуството, поставено в необичайна ситуация повече от две години, съумя да докаже, че е гъвкаво, устойчиво, непоколебимо и непобедимо. И представленията на „Севилският бръснар“ го потвърдиха. Постановката вече събра необходимата инерция – в позитивния смисъл, като отделните елементи се стиковат като добре сработени части на сложна машина. След еуфорията на премиерните спектакли, следващите представления донесоха изглаждане на детайли, наместване на компонентите от сценичното взаимодействие, зрялост и увереност.

„Желязната палка“ на диригент‐постановчика маестро Иван Кожухаров и този път ще поведе оркестрантите на Държавна опера – Бургас, в необикновено приключение на съчетаване на класическия музикален текст и либрето с иновативния и концептуален режисьорски прочит, който сякаш разшифрова кодовете на съвременния делник. След грандиозния успех на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, с която бе закрит фестивалът „Опера на светилището“ на Бегликташ – на 20 август т. год,, маестро Кожухаров отново ще подчини на творческия си заряд енергията на всички изпълнители – солисти, хор и оркестър, и очакваме да сътвори спектакъл, наситен със свежа емоция – в градация. Концертмайстор на чудесно балансирания и прецизен в интерпретацията на сложната Росиниева партитура оркестров състав, ще бъде Христо Белчев.

Чест за бургаската сцена и публика отново е артистичното сценично обаяение и блестящо вокално майсторство на сопраното Илина Михайлова /гост/, която е пяла на една сцена с Хосе Карерас и други световни оперни звезди. Харизматичната певица се представи като артистична фурия на премиерния спектакъл на „Севилският бръснар“ на 8 октомври и на 11 декември 2021 г. – бе фина, закачлива, чаровна, фамозна Розина /в иновативната версия на доц. Александър Текелиев – страстна поклонничка на Мерилин Монро/, която представя партията, характерна с изключителна техническа трудност, с лекота, присъща на големите майстори, изграждайки музикалната линия с филигранна точност, вътрешна градация и елегантно владеене на гласа си, като цялата вокална прелест е съчетана с бликащ артистизъм и естествен сценичен чар. Очакваме и на сцената на Летния театър да очарова публиката с красота и професионализъм.

В ролята на Фигаро – най‐известният бръснар в артистичния свят, за първи път в новата постановка на доц. Текелиев ще се представи атрактивният баритон Добромир Момеков /гост/. Различното за образа в постановката е изцяло новата интерпретация на героя – в стил Краля на рока Елвис Пресли и хипи културата на 70‐те години на XX век. След завършването на Музикалната академия в София, Добромир Момеков специализира в Академията на Арена ди Верона. От 2005 г. той се образова при именития бас Никола Гюзелев. Момеков е пял на огромни международни подиуми – Фестшпил Залцбург, операта в Страсбург и Националната опера на Албания. Гастролирал е в голям брой театри в Северна Америка. В репертоара му влизат най-популярните произведения на Пучини, Верди, Росини и Доницети. Носител е на международната награда „Никола Гюзелев“ за 2021 г.

В образа на Граф Алмавива на сцената на Бургаската опера излиза отново – за шести път, тенорът Николай Моцов /гост/, който се представи блестящо по време на всички досегашни спектакли. Николай Моцов наскоро защити титлата „професор“ в академичната си кариера. Артистът постига „опитомена“ емоция и отработване на подробностите в образа. Хумористичната роля е обогатена с разнообразни нюанси и хрумвания, с интригуващи варианти на отиграванията в отделните сценични моменти. Тенорът представя интригуващо Граф /Шейх/ Алмавива – в необичайно, но свръхзабавано амплоа, преминаващ през различни състояния на духа.

Басът Костадин Мечков е отново в щекотливия образ на Доктор Бартоло – с еснафски закостенели разбирания и подмолни цели спрямо красавицата Розина. Солистът на Бургаската опера се представя убедително – и като артистична емоция, и като вокално изграждане на ролята. Басът Делян Славов ще бъде в ролята на учителя по музика Дон Базилио, който впряга всевъзможни интригантски схеми от клеветнически характер в сюжетното развитие, а образът е един от най-атрактивните в постановката и предизвикващи искрен смях.

Сопраното Нона Кръстникова отново ще изгради с интелигентно сценично присъствие и чудесно овладян глас хумористичния персонаж на предизвикателната икономка Берта, която има афинитет към вино и мъже… и още нещо. Баритонът Йордан Христозов влиза в образите на Фиорелло и Офицера. Баритонът е свеж и предизвикващ искрени усмивки – и като „хипито“ в стил от 70-те – Фиорелло, и като строгия блюстител на реда блюстител на реда в симпатичната бъркотия, създадена от героите.

Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова. В постановката на „Севилският бръснар“ хорът се представя, както винаги, на висота – и като цялостно звучене, и като прецизно представяне на индивидуалните образи – всеки от състава има интригуваща индивидуална артистична задача, вплетена в общия режисьорски замисъл и мизансцен. Асистент-режисьори на мащабната постановка с оригинални сценични решения са Лина Пеева и Петър Тихолов, клавирните речитативи по време на спектакъла се изпълняват от Мира Искърова.

Солисти, оркестър и хор вече са съвършено споени части от едно неделимо цяло. Всеки детайл от постановката е на мястото си в неразривно свързаната компонента, съчетаваща безсмъртната музика, забавното либрето, шеметните режисьорски решения, предизвикваща сетивата и ума сценография, смайващите костюми – издържани в стилистиката на 70-те години на XX век, великолепното цялостно звучене и обобщената визия на спектакъла. Публиката в Летния театър на Бургас в сряда със сигурност ще усети настроението на всички замесени в музикално-сценичния‐социално-психологически експеримент. Артистите не само ще представят изкуство, а ще го съпреживеят – с усет, плам и творческа отдаденост.

На 24-ти август от 20.30 часа в Летния театър на Бургас са гарантирани: прекрасна музика, шеметна режисура, смайваща сценография, свръхзабавни ситуации, първокласни солисти, диригент, оркестър и хор и, разбира се, много, много смях! Ще бъде разказана една съвременна приказка чрез средствата на социалната сатира – свръхзабавна, но и твърде поучителна, с възгорчив привкус от актуалните констатации. Изумително е как либретото /от оригиналния текст не е променена нито дума/ се синхронизира с посланията на днешния ден. Освен спонтанно породен смях, присъстващите ще получат и ненатрапчиво поводи за доста размисли – относно наболели теми от съвремието…

Постановката не се препоръчва за лица под 12 години!Билети за комичната опера от Росини „Севилският бръснар“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, на касата на Летния театър – преди спектакъла, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

За контакти:
Теменуга Захариева
връзки с обществеността
Държавна опера – Бургас
тел.: 0887211610
0884593797
e-mail: [email protected]
http://www.operaburgas.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *