Секат многогодишни дървета в Стара Загора, вдигат блок на мястото

За масова сеч на многогодишни дървета в района на бившата военна болница в Стара Загора сигнализира социологът Първан Симеонов във Facebook. Наша проверка показва, че се режат поголовно, счупена е и оградата, както и една лампа. Резитбата на част от дърветата, които се намират на пътя, се извършва от община Стара Загора. “Това се прави въз основа на разрешително, което има гражданин, който ще изгражда сграда на въпросното място”, обясниха от общината пред Kmeta.bg. По думите му няма място за притеснение, тъй като сечта е законна.

По разрешително ще бъдат премахнати 33 дървета, а собственикът на разрешителното има предписание да направи компенсаторно залесяване с 66 дървета. Указано е и точно какви дървета да бъдат посадени до мястото, където ще се строи. Те са 33 кипариса, а останалите 33 – явор, ясен, копривка и чинар.

“Мястото е богато на озеленяване и при запазване на растителността в този район се очакваше да получат замени собствениците на терени в парк “Бедечка” – защото са бивши военни парцели, които бяха отделени с тази цел. Но явно през това време областната управа е започнала да продава. И това доста ми прилича на удобно прехвърляне между институции – очертават се едни терени за замени, общината не влага достатъчна енергия да си ги вземе както трябва и после се ползват както стане”, коментира още Първан Симеонов.

“Време е местната власт да стъпи здраво – терените на военните пасват идеално там да бъдат овъзмездени част от собствениците в “Бедечка” – като се запази растителността. Това са чудесни места и с внимателни планове ще се получи справедливо”, призовава социологът.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *