С мащабни имотни продажби Vonovia се готви за лихвения обрат

След значителното увеличение на печалбата през първата половина на годината германският гигант в областта на недвижимите имоти Vonovia се подготвя за последиците от по-високите капиталови разходи, дължащи се на промяната на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка. За тази цел базираната в Бохум компания възнамерява да продаде през следващите години апартаменти и еднофамилни къщи на стойност около 13 млрд. евро.

Освен това главният изпълнителен директор на групата Ролф Бух възнамерява да привлече инвеститори чрез съвместни предприятия. Бух потвърди прогнозите си за 2022 г. Vonovia е загрижена и за високите разходи за енергоизточници. Наемателите, които не могат да плащат рязко нарасналите си допълнителни разходи, не бива да бъдат гонени от имотите, изтъкна Бух. „Във времена на по-високи лихвени проценти е разумно да се намалят дълговете“, казва той, цитиран от DPA. Компанията му вече е направила това през първата половина на годината.

Финансовите резултати

През първите шест месеца Vonovia увеличава значително печалбата си. Печалбата от дейността (Group FFO) – ключов показател за компаниите за недвижими имоти – се е увеличила с 36,3% на годишна база до 1,06 млрд. евро през първите шест месеца благодарение на придобиването на по-малкия конкурент Deutsche Wohnen, нарастващите наеми и ниския процент на незаети площи.

През миналата година Vonovia погълна Deutsche Wohnen и в момента групата притежава около 550 хил. апартамента. Vonovia бе предложила около 17 млрд. евро за придобиването. Компанията вече е идентифицирала „някои портфейли, които са подходящи за продажба“, каза Бух. Тези апартаменти и жилищни сгради ще бъдат продавани от Vonovia през годините, увери мениджърът.

В дъщерното дружество Deutsche Wohnen сегментът на домовете за възрастни хора също е обект на наблюдение. Vonovia се насочва и към партньорства с инвеститори за отделни проекти. Те също могат да бъдат на стойност милиарди, казва Бух. В новата среда няма да има повече придобивания. Увеличаване или поглъщане на закъсалата компания за недвижими имоти Adler Group „е изключено в настоящата пазарна среда“.

Vonovia има дял от около 20,5% в Adler. Поради спада в цената на акциите на Adler Vonovia трябваше да обезцени дела си с около 160 млн. евро през полугодието. В продължение на години цените на имотите в Германия познаваха само един път – нагоре. Компаниите, занимаващи се с недвижими имоти, отразиха това в балансите си и повишиха стойността на портфейлите си, а Vonovia също преоцени част от портфейла си през първата половина на годината.

Търсенето на апартаменти под наем се увеличава

В същото време наемателите са изправени пред значително по-високи сметки за услуги поради бързо нарастващите разходи за енергия. „На този фон подкрепяме подхода на федералното правителство да се договори за временен мораториум върху прекратяването на договорите с наематели“, подчертава Бух. Подобен мораториум обаче би представлявал само отсрочка на неплатените сметки – „финансово обременените домакинства“ трябва да получат „подходяща подкрепа от публичния сектор“.

Vonovia вече обяви, че ще намали мощността на газовите системи за централно отопление до 17 градуса по Целзий между 23:00 и 6:00 часа. 55% от отоплението в жилищата на компанията се осигуряват с газ. Бух подкрепи исканията на конкурента LEG Immobilien за правни възможности, за да може да намали температурите повече от преди. Според него това е в интерес и на наемателите. „Германия може да намали допълнително градусите на отоплителните уреди“, подчерта Бух.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *