Meta следи всичко, което правите на айфона си

Бившият инженер на Google и експерт по поверителността Феликс Краузе заяви, че Meta може да проследява всичко, което потребителите правят на iOS.

Компанията се възползва от вратичка в сигурността на Apple.

По думите на Краузе, iOS версиите на Facebook и Instagram отвеждат потребителите, които кликват върху връзки в приложенията, към „браузър в приложението“, а не към браузър по избор на потребителя, като Safari или Firefox.

Това позволява на Meta да инжектира код в своите приложения, така че когато потребител щракне върху връзка и бъде отведен до браузъра в приложението, компанията може да следи неговата активност в мрежата, пише Money Control.

В своята публикация Краузе обяснява нещо, което не е непознато на потребителите. Те обаче не са си задавали въпроса защо се получава така.

„Връзките към външни уебсайтове се визуализират в приложението Instagram, вместо да се използва вграденото Safari“, обяснява експертът.

„Това позволява на Instagram да наблюдава всичко, което се случва на външни уебсайтове, без съгласието на потребителя или доставчика на уебсайта“, добавя той.

Пред The Guardian от Мета заявиха, че „умишлено са създали този код“, за да отчетат избора на потребителите на платформата.

Компанията допълва, че напълно уважава съгласието на потребителите за избор на проследяване на своите платформи.

„Кодът ни позволява да събираме потребителски данни, преди да ги използваме за целенасочена реклама или измерване. Ние не добавяме никакви пиксели. Кодът се инжектира, за да можем да обединим събития за реализация от пиксели“, казва говорител на Meta в изявление.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.