Plovdiv Jazz Summer продължава в село Марково

Лятно издание на Plovdiv Jazz Fest се провежда за първа година, както ДУМА писа. В началото на август в Пловдив бе неговата първа част. Plovdiv Jazz Summer продължава в края на тази седмица – в село Марково, в близост до Пловдив. Между 26 и 28 август ни очакват два камерни градински концерта на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева, както и голям безплатен концерт в центъра на селото на Теодосий Спасов джаз квинтет, научи ДУМА от Демна Димитрова.

Началото ще постави на 26 август от 20 ч. концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60 (във вилната зона на с. Марково) те ще представят авторския албум на саксофониста Димитър Льолев – „Родополоджи“ (2014). Той описва музиката в албума като симбиоза на взаимното проникване между родопския фолклор и джаза.

Освен саксофонист, ДИМИТЪР ЛЬОЛЕВ е композитор и аранжор. Роден е в Пловдив, където завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията „Prins Claus“ в Грьонинген, Нидерландия. Там учи в програмата „New York Comesto Groningen“. Димитър Льолев има четири авторски албума, последният – „Some Story“, бе записан по време на пандемията през 2020 г.

На следващия ден (27 август) в центъра на с. Марково на открита сцена пред НЧ „Алеко Константинов – 1907“ ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет. В него участват някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение – Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), Ангел Демирев (китара). Концертът ще започне в 20 ч. и входът ще бъде свободен.

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ е световно признат виртуоз на кавала. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика e в основата на почти всичките му авторски пиеси. Теодосий Спасов е особено популярен със своите оригинални идеи, за които събира музиканти от различни жанрове. Има издадени над 40 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави. Той развива свой собствен стил на свирене. Работи с фолклорни, джазови и класически оркестри, с известни български и чуждестранни музиканти. През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Теодосий Спасов е носител на много отличия и награди, сред които е и почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ в Пловдив (2014), а през  2015 г. става „Артист на ЮНЕСКО за мир“.

Даниела Белчева, Снимки Plovdiv Jazz Summer

Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде отново в камерната градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60. Там ще чуем втория албум на ДАНИЕЛА БЕЛЧЕВА – „Silver Button“, заедно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани) и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият албум на варненската певица, който е провокиран от съвместната й работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в изпълнение на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти допринася с идеи и начина си на музициране. Текстовете в албума притежават характерен лиричен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от „Blue M“, провеждат се с подкрепата на община Пловдив и са част от Културния календар за 2022 г. Събитията в с. Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково. Билетите за камерните градински концерти сe продават в мрежата на Eventim, местата за тях са много ограничени.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *