Zaha Hadid Architects проектира виртуалния град Liberland Metaverse

Британското архитектурно студио Zaha Hadid Architects създаде „кибер“ град в метавселената, където хората могат да купуват парцели земя с криптовалута и да влизат в дигитални сгради като аватар.

Наречен Liberland Metaverse, виртуалният град е базиран на Свободната република Либерленд  – микронация, която се намира в спорна земя между Хърватия и Сърбия.

Според директора на Zaha Hadid Architects Патрик Шумахер, амбицията е той да се превърне в най-доброто място за работа в мрежа и сътрудничество в рамките на процъфтяващата индустрия на уеб 3.0 – за разработчиците на метавселена и крипто екосистемата като цяло.

След като влязат в „кибер-градския крипто инкубатор“, хората могат да посетят сгради, проектирани от Zaha Hadid Architects, включително кметство, площад и изложбен център.

Zaha Hadid Architects проектират всички сгради в типичния си стил с извити и заоблени ъгли. Въпреки това, много от сградите имат елементи, които не се поддържат от земята – нещо, което не е възможно с гравитацията в реалния свят.

Кметството, което е централното градско сърце на града, има терасирана пътека, която обвива сградата. Вътре пейките са подредени в конфигурация на подкова и знамето на Либерланд може да се види окачено на стената.

Хората могат също да купуват парцели земя и да създават бизнес във виртуалния град и ако го направят, те също ще имат дял във физическия Liberland.

Шумахер проектира града, използвайки параметризъм – вид компютърен софтуер, използван за генериране на архитектурни форми.

Той вярва, че метавселената ще действа като катализатор за параметричен дизайн, тъй като във виртуалните пространства няма ограничения за градско планиране. „Основните предимства на виртуалните среди са тяхната глобална достъпност и тяхната адаптивна, параметрична гъвкавост“, казва Шумахер.

Според Шумахер, Liberland Metaverse може да се превърне в шаблон за евентуалното физическо присъствие на микронацията. По думите му това са началните етапи на развитието на метавселената, което позволява най-пълното използване на аналогията с града.

„Този ​​реализъм в нашата кибер-градска концепция също така позволява по-късна физическа реализация на проектираните метавселенски пространства във физическия Либерланд“.

Република Либерланд е неофициална държава, която не е призната от международни организации като ООН. Тя се намира между Хърватия и Сърбия върху парцел, който е непотърсен и необитаем до 13 април 2015 г., когато политикът Йедличка го провъзгласява за държава.

Вече има своя собствена общност, знаме, герб, национален химн и криптовалута. Въпреки че Шумахер вярва, че бъдещето на интернет е метавселената, той твърди, че физическите пространства винаги ще съществуват заедно с виртуалните и че сливането на двата свята ще продължи да се засилва.

Видеоизточник от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *