Антон Кутев: Имаме газ за още месец-два напред

/КРОСС/ На този етап официални разговори очевидно не се водят. Иначе верният отговор е, че преговорите са между „Газпром“ и „Булгаргаз“. Това каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в „Тази неделя“ по бТВ.

Отговорът дали се водят такива разговори трябва да ги даде „Булгаргаз“ и министъра на енергетиката, отбеляза той. „Нямаме идеята да подновим разговора с „Газпром“ на всяка цена. Ние искаме единствено да сложим всички опции на масата, да представим пред българските граждани всички възможности, за да може заедно със синдикатите и работодателите да изберем най-добрата. Ако не успеем да влезем в реални разговори с „Газпром“, просто ще продължим по начина, по който досега се правеше, т.е. ще се търсят танкери, ще търсим слотовете в Турция и Гърция, ще търсим доставки от всички възможни доставчици, което не сме спирали да правим“, поясни Кутев.

Според него възможностите не са изчерпани. „Разговорите биха могли да се случат и да доведат до положителен резултат. Очевидно е, че тези разговори не са потръгнали бурно и не са приключили, или не са започнали. Това са специфични дейности, определени хора могат да ги правят. Сигурен съм, че контакти с „Газпром“ са търсени. Няма информация за това двете делегации на „Газпром“ и на „Булгаргаз“ да са седнали на масата да преговарят, което вероятно също е отговор“, каза още Кутев.

Русия не е спирала газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с условията им, подчерта той. „Половината държави в Европа изпълняват тези условия и нямат проблем с доставките на газ“, каза още той.

Цената на газа пада с 30% и благодарение на азерския газ, който се очаква да потече от 1 октомври. „Истината е, че това не може да бъде удържано дълго така. Надявам се за този отоплителен сезон да успеем да осигурим тази цена, но това за момента не е сигурно. Ние сме сигурни, че имаме газ за още месец-два напред, сигурни сме, че тази цена за октомври ще бъде възможна, някакво ще стане през януари – не знаем. Трябва да се свърши много работа“, коментира Антон Кутев.

Намалението на цената на газа не е заради количествата от договорения танкер с втечнен газ, защото цената му би била над 400, а дори след микса – над 350 лева за мегаватчас. „250 е цената, която се постига в момент. Разликата между 400 и 250 е да имаш всички възможности на масата, т.е. да имаш всички пътища, по които се доставят“, подчерта говорителят на кабинета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *