БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Голям гмурец“

От 19 септември Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Голям гмурец“ от серията „Природно разнообразие в Република България“, съобщи пресцентърът на централната банка.

Цената на десетолевката е 108 лева, а тиражът ѝ е 5 хиляди броя. Теглото на монетата от сребро с проба 999/1000 е 23,33 грама, а диаметърът ѝ е 38,61 мм.

На лицето на монетата са изобразени следните елементи: емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу годината на емисията „2022“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“.

На гърба на монетата се вижда голям гмурец, плуващ сред водна растителност, както и отражението им във водата, а отдолу в полукръг има надпис „ГОЛЯМ ГМУРЕЦ“.

Автори на художествения проект са Иван Тодоров и Тодор Тодоров.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Кей Би Си Банк България, Тексим Банк и Централна кооперативна банка.

В периода от 19 до 21 септември 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. След този период възпоменателната монета „Голям гмурец“ ще се продава без ограничения. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Голям гмурец“, емисия 2022 г., можете да откриете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *