Буян Филчев с юбилейна изложба на „Шипка“ 6

Юбилейната изложба на известния график Буян Филчев, подредена в галерията на СБХ на „Шипка“ 6, зала 1А, има ретроспективен характер, но съдържа и над 50 нови творби. С нея авторът отбелязва своята 70-годишнина и 40 години членство в Съюза на българските художници.

„Дърво 1“

По думите на проф. Чавдар Попов, за Буян Филчев „процесът на рисуване е непосредствена вътрешна необходимост, спонтанен изказ на таланта, непреднамерена, естествена проява на виртуозното му художническо майсторство, но заедно с това и дълбок, промислен израз на фундаменталните отношения между човека и Всемира, неговата собствена, неповторима точка на съприкосновение с Божественото начало. Трудно ще открием, ако въобще това е възможно, случаен щрих, необосновано петно или произволен цвят в неговите творби. Всичко е на мястото си, грижливо композирано, сложно оркестрирано, тънко уравновесено“.

„Дърво 5“

Буян Филчев е роден в София през 1952 г. През 1978 г. завършва илюстрация и оформление на книгата в НХА. От 1982 г. е член на СБХ. Секретар (1999) на секция „Графика“. От 2001 до 2019 г. е председател на Организационния комитет на Международното триенале на графиката в София. От 2006 г. е професор по графика и графични технологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

Буян Филчев има много самостоятелни изложби у нас и в чужбина. От 1987 до 2019 г. е селекционер и куратор на 11 представителни изложби на съвременно българско изкуство в чужбина. За творчеството си получава множество високи отличия.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *