Българите търсят жилище на морето

Недвижимите имоти в България продължават да се търсят – преди всичко сред самите българи. Цените на имотите и наемните нива ускоряват нарастващото търсене и инфлацията, обясни Людмила Шабанина, мениджър за работа с рускоезични клиенти на New Estate Bulgaria, по време на онлайн дискусия в телеграм канала на Prian.

Цените в черноморските курорти в България са се повишили от миналото лято – с 20-25%. Ако миналата година гарсониерите се продаваха за 17 000 –19 000 евро, днес същите струват 22–25 хил. евро в зависимост от местоположението и гледката. Цените на едностайните апартаменти са се повишили от 25–27 хил. евро до 33– 36 хиляди евро, обяснява Людмила Шабанина.

В залива на Слънчев бряг (Св. Влас, Несебър, Равда) не можете да намерите жилище под 40 хил. евро, цените на тристайните апартаменти започват от 45-50 хил. евро. Но търсенето все още надвишава предлагането. До известна степен поради минималния брой нови проекти по крайбрежието. За предприемачите е все по-малко изгодно да започнат строителство, допълва тя.
В големите градове историята е друга – строителството е много активно.

София се застроява и средната цена на квадратен метър в столицата вече надхвърля 1500 евро. Има търсене на абсолютно всякакви имоти: съветски панелки, нови сгради, паркоместа, търговски площи.

Във Варна, както и във всеки друг голям град в България, цената на квадрат е надхвърлила 1000 евро и възлиза на 1200 -1500 евро в зависимост от вида на обекта, състоянието и местоположението му.

Инфлацията в страната е около 12%, но доходите на местните жители са нараснали още повече през годината (около 17%), което позволява на гражданите да останат активни на пазара.
Българите преоткриха Черноморския пазар. Най-голямо е търсенето на жилища в комплекси с минимална такса поддръжка. Все по-често те придобиват ваканционни имоти за собствено жилище, където могат да идват целогодишно и да ги отдават под наем само за кратък период, посочва Шабанина. Активни са купувачите от Източна и Западна Европа – поляци, румънци, германци (руско- и немскоговорящи), французи, белгийци, холандци. Целта на закупуването им е собствен отдих и инвестиция – отдаване под наем.

Отдаването под наем е популярна услуга. Апартаменти от частни собственици и хотели в Слънчев бряг, които работят в режим all inclusive или ultra all inclusive, са много търсени сред туристите.Руснаците – собственици на български апартаменти днес обаче срещат трудности с отдаването под наем на жилище, казва Людмила Шабанина. Услугите за резервация и краткосрочно наемане на Airbnb не са достъпни за тях, така че трябва да се свържете с управляващите компании. Услугите им са платени, а отдаването под наем не е толкова изгодно, колкото преди.

 

istock
istock

 

Тя препоръчва за тези, които планират покупка на имот в България, първо да се ориентират по важните за тях параметри, да проучат офертите и едва след това да се обърнат към агенцията. Те ще изпратят селекция от подходящи опции. Но трябва да вземете решение бързо. Пазарът е много динамичен. Страхотните сделки се разпродават за броени дни. Сериозно, тези, които искат да продадат обект на пазарна цена, могат да го направят само за два-три дни, обяснява Шабанина.

Плащанията от Русия до България и обратно вече отнемат няколко дни. По-надеждно да преведете сумата от банка извън Русия. За целта някои търговци отварят сметки в Грузия, Армения, Турция, Обединените арабски емирства и дори в Сингапур.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *