България е сред малкото страни в ЕС с годишен спад на строителството през юли

България е една от малкото страни в ЕС с годишен спад на строителната продукция през юли, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Спадът у нас е 1,1% и е най-малък сред страните, в които произведената строителна продукция се е свила през юли. Останалите страни с годишен спад на строителството са Швеция (-8,7%), Испания (-5,2%), Чехия (-2,7%) и Германия (-1,3%).

На обратния полюс е Словения, където строителната продукция е нараснала с 28,5% спрямо юли миналата година, следвана от Румъния с 8,3% и Австрия със 7,6%.

Страната ни отбеляза и месечно понижение на строителната продукция през юли от 0,4%, като спадът също е един от най-ниските сред деветте държави в ЕС с отчетно намаление.

Най-голямо е свиването в Австрия и Словения (-4,2%), Чехия (-2,9%) и Швеция (-1,3%). Най-висок месечен ръст на строителната продукция през юли записва Испания с 6,7%, следвана от Унгария с 5,7% и Словакия с 3,1 на сто.

На ниво ЕС строителната продукция е нараснала с 0,2% на месечна база и с 1,3% спрямо същия период на миналата година. Строителството в еврозоната също е на положителна територия на месечна и годишна база с ръст от съответно 0,3% и 1,5%.

Положителният темп на месечна база в ЕС и еврозоната се дължи на сградното строителство, което е нараснало съответно с 0,2% и 0,3%, докато гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, е отбелязало спад както на ниво ЕС, така и в еврозоната.

На годишна база инфраструктурното строителство е нараснало по-бързо от сградното в ЕС и в еврозоната.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *