Велев: Малкият бизнес е най-големият работодател в България

Малкият бизнес, макар и да се нарича така е най-големият работодател в България – над 3/4 от работните места са в него и над 2/3 от брутната добавена стойност.

Това каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на откриването на съвместен форум на секция INT на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и АИКБ, предаде репортер на БГНЕС.

Велев каза, че малките и средни предприятия се борят с икономическото възстановяване след пандемията, както и последиците от войната в Украйна. “Малкият бизнес и средната класа е основата на демокрацията в страната – икономически независими хора, които не се поддават на манипулация. За да се запази този дял трябва да бъдат запознати хората с управлението на екологичния преход, за да се запазят бизнесите,” категоричен е той. Велев добави, че е важно да се зададе въпросът как ЕС мисли да направи зеления преход без базовата индустрия. “Това са въпроси, на които ние не постигнахме откриване на отговори, дано това да се случи”, обясни той.

Alain Coheur, председател на секция “Единен пазар, потребление и производство” (ITN) ЕИСК каза, че институцията, за която той отговаря изпраща становища до Европейския съюз за състоянието на пазара. “Зелената сделка е предизвикателство за цяла Европа”, обясни той и добави, че дигитализацията предоставя огромна възможност за развитие на Европа. Той обясни, че войната в Украйна се отразява на предприятията и най-вече на работната ръка и обясни, че ЕС трябва да работи активно в посока справяне с тези предизвикателства.

“Основният проблем е, че България е най-енергоемката държава”. Това заяви Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа. Той добави, че има пари за подпомагане на бизнеса и на зелената сделка. “Имаме 3 основни канала, чрез които можем да подкрепим малкия и средния бизнес към зеления преход – първо има 520 млн. лв по Плана за възстановяване и устойчивост като част от средствата са насочени към зеления преход, вторият и третият канал са свързани със структурните фондове – по първия канал има ресурс от над 1 млрд. лв., обясни той. Пулев подчерта, че има програми, по които представителите на бизнеса имат възможност да кандидатстват за средства за подпомагане с по-лекия преход към зелената сделка.

Ciyong Zou, управляващ директор, Дирекция за техническо сътрудничество и устойчиво индустриално развитие, Организация на ООН за промишлено развитие (UNIDO) обясни, че зелената сделка е много важна тема. “Трябва да увеличим производителността и да приемем международна стратегия за осъществяване и развитие на зелената сделка”, посочи той и добави, че има редица стъпки, които могат да бъдат предприети, както и да се види какво са направели досега в други държави и да се използва като пример.

Димитър Данчев, заместник-министър на икономиката и индустрията каза, че днешният форум ще даде допълнителна информация на бизнеса. “Значим аспект е навлизането на цифровизацията във всеки аспект на живота”, посочи той и добави, че са необходими политики и интервенции, които да подкрепят бизнеса в този нелек преход. Данчев обясни, че от неговото министерство е разработена стратегия за насърчаване на малкия и средния бизнес. “Заложени са шест основни стъпки, специално внимание е отделено на околната среда и дигитализацията”, уточни той. Заместник-министърът подчерта, че бизнесът е изправен пред много предизвикателства, но Министерството на икономиката и индустрията ще направи всичко възможно, за да помогне в нелекия преход.

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите посочи, че е необходимо да се насочи фокус към поведението на хората и е нужно силно лидерство, за разработване на политики за зелената трансформация. “Малките и средните предприятия са ключови за зеления преход”, подчерта тя и добави, че нейното министерство има оперативна програма, която да подпомага богатото ни биосъдържание, както и подобряване на водната инфраструктура. Колева отбеляза, че запазването на околната среда е ключово за нас, но е важно да се постигне и баланс между социалната и икономическата стабилност. Съвместният форум се съсредоточи върху актуални въпроси като възможни пътища за подпомагане на малки и средни предприятия да бъдат добре информирани и подготвени да се възползват от възможностите на прехода към климатична неутралност, както и предизвикателствата, пред които са изправени българските компании и възможностите, които им се предлагат, ако те успешно се адаптират към климатично неутралния и дигитализиран свят. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *