Вицепрезидентът: Българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул отразява българската национална идея и е символ на българското национално единство

Илияна Йотова присъства на Божествена света литургия за 130-годишнината от поставянето на основния камък на Желязната църква
Българската църква „Св. Стефан“ отразява българската национална идея, символ е на българското национално единство. Нашата молитва днес е за онези, които изградиха този величествен храм, посветена е на тяхната памет, която и днес осветява със силата на вярата, с волята за свобода и независимост, с безпределна любов към българщината. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства събралите се на Божествената света литургия в Българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул, посветена на 130-годишнината от полагането на първия й камък. „130 години това е място за поклонение на всеки българин и така ще бъде за идващите след нас“, посочи Йотова. На литургията присъства и Вселенският патриарх Вартоломей.
„Идеята за изграждане на българската светиня естествено се ражда в периода на събуждането, на всенародния български подем, на разцвета на българската духовност и култура, който с гордост наричаме Българско възраждане. Възраждане, започнало с малката книжка на един монах – отец Паисий Хилендарски, която в недрата на робството посочи пътя към светлината през историята за славни царе и патриарси, за славни битки и победи“, заяви вицепрезидентът.
Йотова посочи, че дълбокият смисъл на борбата за църковна самостоятелност е борба за признаване на българската народност и мощен стимул за революционните борби, довели до Освобождението. „В стените на този храм е вградено посланието на нашите предци „Нас ни има! „Ние сме тук!“ – с нашия език, писменост, вяра и култура. Това е послание на българския народ, който със самочувствие иска своето самоопределение и възкресение“, изтъкна вицепрезидентът.
Илияна Йотова цитира Стефан Богориди – най-големия дарител на българския храм: „Българи да се грижат за българската църква, българите, които са в Истанбул, техните синове.“
В приветствието си вицепрезидентът благодари специално на Фондацията православните църкви на Българската екзархия в Истанбул, на ръководителя й Васил Лязе, на всички, които сплотяват българската общност и се грижат за българските културно-исторически паметници. „Вашето присъствие тук показва, че имаме зад гърба си Майка България“, обърна се Лязе към вицепрезидента Йотова и служебния министър на културата Велислав Минеков, към посланика на България в Турция Ангел Чолаков и генералния консул в Истанбул Васил Вълчев.
„Обща е грижата ни за съхраняването на българските църкви в Истанбул и Одрин като място на памет и средище на българите. Българската държава ще продължава да подпомага всички усилия за съхраняването на тези светини от българската история“, подчерта Йотова.
Вицепрезидентът благодари на всички, които се включиха във възстановяването на Желязната църква – турската държава, на България, на дарителите.
„Вярвам, че този храм, определян като „майка на всички български църкви“, ще бъде пренесен във времето пример за силата на духа на българския народ“, изтъкна Йотова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *