Вицепрезидентът подкрепи благотворителната изложба „Деца (не) като другите“, посветена на деца със специални потребности

Илияна Йотова ще постави темата за закупуването на медицински храни за деца с различни заболявания пред служебния здравен министър

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи благотворителната изложба „Деца (не) като другите“. В експозицията са включени портрети на 40 деца със специални потребности, снимани от фотографа Анна Йончева и нейни колеги от цяла България. Фотоизложбата е част от обединените усилия на проекта „Различните“ деца на България“, който вицепрезидентът подкрепя от неговото начало, и на фондация „Можем заедно“.

„Светът на децата със специални потребности обогатява нашия свят. За съжаление, освен пред бездушието на институциите, техните семейства са изправени и пред бездушието на хората. Трудно успяваме да преобърнем представите в обществото и трайно да привлечем вниманието към проблемите на тези деца. Затова са ни толкова необходими проекти като „Различните“ деца на България“ и фондации като „Можем заедно“, посочи вицепрезидентът.

По време на изложбата посетителите бяха запознати с новата информационна кампания „Храни за живот“, която представя семейства и деца, които живеят благодарение на медицински храни. „5000 деца в България имат потребност от такива храни. Колко ще струва това на държавата, за да поеме разходите за тях и да облекчи семействата“, попита риторично Илияна Йотова, като посочи, че семействата на тези деца не могат да си позволят закупуването на тази храни, тъй като се налага единият от родителите да не работи, за да се грижи за детето си. Вицепрезидентът пое ангажимент да обсъди със служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев възможностите държавата да поеме закупуването на тези храни и изрази надежда, че следващият парламент и следващата изпълнителна власт ще се отнесат професионално към проблемите на децата със специални потребности.

За откриването на изложбата „Деца (не) като другите“ беше планирано представянето на третата самостоятелна стихосбирка на 16-годишната Кристислава Иванова от Разград, която е с диагноза Детска церебрална парализа. За съжаление, в последния момент издателят съобщил на Кристислава, че книгата няма да бъде издадена.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *