Галерия „Възраждане“ става на 27 години

Известната пловдивска галерия „Възраждане“ ще отпразнува своя 27-и рожден ден на 7 септември от 18 ч. Празникът ще бъде отбелязан с изложбата живопис „Синьо безвремие“ на Светла Косева. Ще бъде връчена наградата „Арт Медия“ за арт журналистика, както и традиционната награда „Възраждане“ за заслужили творци в областта на живописта и скулптурата. За всички посетители и гости на вечерта ще бъде организирана томбола, наградата от която ще е картина от фонда на галерията.

„Тромпет и криле“

Творбите на Светла Косева ще може да се разгледат на живо в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на „Възраждане“ през следващите три седмици – до 26 септември. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“.

„Новите картини на Светла Косева носят всички характерни за нейната живопис компоненти. Могат да се разделят на два вида. При едните платна преобладават пейзажните сюжети, които излъчват цялата прелест и сила на авторката при претворяването им. Изисканост, светлина, чаровно моделиране в живописването, магична ареалност на сюжета и много финес и нежност на формите.

„Неговата песен“

В другите картини Светла разполага своите човеци с един приятен, свойски наивитет.

Талантът на голямата варненска художничка отново ще донесе своя аромат в Пловдив“, пише галеристката Краси Алексиева.


СВЕТЛА КОСЕВА е родена през 1970 г. във Варна. Завършва Художественото училище за изящни изкуства „Ц. Лавренов“ в Пловдив през 1990 г. Има осъществени 30 самостоятелни и множество участия в общи изложби в България и чужбина. Носителка е на наградата „Сребърно Възраждане“, Галерия „Възраждане“, Пловдив (2015); Награда в четвъртото балканско квадринале на живописта в Стара Загора (2016); Награда „Media Award“, Варна (2021).

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *