Голяма награда за Иво Папазов-Ибряма на световното музикално изложение „WOMEX 2022“

Голямо признание за България и българската етно музика засвидетелстват на тазгодишното 22-ро издание на международния фестивал за уърлд и електронна музика „WOMEX 2022“, научи ДУМА от Румена Калчева, връзки с обществеността на Българската музикална асоциация.

Виртуозът на кларинета и сватбената музика Иво Папазов-Ибряма е тазгодишният носител на голямата награда. Заради неподражаемия си стил и упоритостта да затвърди музиката си на световната сцена, за всеотдайността си към развитието на тракийската и турско-ромската музика в България и за чистото си, изпълнено със страст майсторство на кларинет, Иво Папазов е определен за тазгодишния носител на наградата „WOMEX 2022 Artist Award“. Отличието се връчва от 1999 г. за изключителни постижения в музиката в световен мащаб, музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостно значение.

По време на заключителната церемония на фестивала, която ще се състои на 23 октомври, световноизвестният изпълнител и неговият оркестър ще изнесат концерт в 125-годишната сграда на общинския театър „Сао Луиз“ в Лисабон, Португалия.

„Оратница“, Снимки Българска музикална асоциация

За първи път в рамките на „WOMEX“ ще има Balkan MOST сцена по линия на международния проект за музика от югоизточна Европа „MOST“, в който Българската музикална асоциация е една от партньорските организации. От българска страна в шоукейс програмата на „WOMEX 2022“ и като един от финалистите по този проект ще участва и група „Оратница“. Тя е създадена през 2009 г., а името идва от народния обичай „Оратница“, изпълняван преди Сирни Заговезни. Музиката им е изцяло акустична и представлява смес от български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс и хип-хоп.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *