Градят Световен гребен център в Пловдив

Проектът е финалист за престижни строителни награди 
 

 Проектът за създаването на втори гребен канал и обособяването на Световен гребен спортен център с парк за водни атракции, отдих и риболов ще превърне Пловдив в притегателен център за милиони туристи и ценители на водните спортове,  категорично е журито на XII-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022. Церемонията ще се превърне в истински форум на строителството, за да отличи лидери в индустрията на 7 октомври 2022 в 5-звездния хотел Санкт Петербург в Пловдив

С построяването на помощния канал Пловдив ще може да организира големи състезания, които да привличат състезатели и туристи от цял свят. Това ще генерира сериозни приходи в градската икономика.
Последното международно състезание по гребане в Пловдив беше преди Ковид-кризата – през септември 2018 г.  Тогава се състоя Световното първенство за мъже и жени до 23 г., а в Пловдив гостува  президентът на МОК Томас Бах, който направи и символична първа копка на втория гребен канал.
С новия гребен канал ще се модернизира съществуващия Олимпийски гребен канал и съседния парк, което ще ги превърне в мултифункционален комплекс за спорт, развлечение и защитен парк. 
Новият проект може да осигури още поне две водни връзки към съществуващия канал – едната е на стартовата линия, другата – на финала. Така той ще отговори на изискванията на Международната федерация по гребане (FISA). Главният източник на вода е река Първенец, а необходимите допълнителни количества ще бъдат осигурени от каскадата „Доспат-Въча“, уточняват инвеститорите.
Размерите на съоръжението ще бъдат приблизително с  дължина – 2100 м, ширина – 45 м и дълбочина – 1,5 м,  с изключение на водната ски писта, съгласно стандартите на IWSF.
Съоръжението ще даде възможности за провеждането на много световни и европейски шампионати по спортен риболов, джогинг, спортно ходене и други. Ще бъдат изградени  подходящите зони за разходки, пикници, зелени училища и детски площадки.
Пловдивчани ще могат да спортуват активно – гребане и риболов, ще карат велосипеди или кънки под наем. Ще има зони за  волейбол и фитнес на открито, а през зимата ще може да се карат кънки на лед върху  планираната специална пързалка, която заедно със стените за катерене и водните колела ще допълват атракциона.  
Активната почивка ще може да се допълни с аматьорски спортове и забавления: стени за катерене,
 пешеходни алеи и алеи за велосипедисти, пейнтбол, плажен волейбол и комплексни съоръжения като атракциони. Според проекта ще има микрозони, за да може да се разпределят всички площи  и да се разделят шумните и силно посещаеми места от тези за отмора, като допълнителната изолацията ще бъде направена чрез дървета и растителни масиви. 
От северната част на съществуващия канал  ще  се обособят шест зони за паркиране на близо 700 паркоместа. В парка хората ще се придвижват с туристически влакчета и велосипеди, за които ще има изградени  алеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *