Два трика на Бил Гейтс, с които ще бъдете по-уверени

Рано в кариерата си Крис Капосела получава рядка възможност. Шест години след като се присъединява към Microsoft, той е назначен на необичайна за него длъжност – пише речите на тогавашния главен изпълнителен директор Бил Гейтс.

Днес 53-годишният Капосела се връща назад във времето, за да ни сподели двата най-ценни урока, които научава от милиардера, когато става дума за управление на времето.

В рамките на две години – от 1997 до 1999 г., мъжът обикаля света заедно с Гейтс. По-късно работи под ръководството на Сатя Надела. Наскоро отбеляза подобаващо 31 години стаж в технологичния гигант.

Гейтс е педантичен, когато планира графика си, казва Капосела, допълвайки, че определя като удивителна тази негова способност. Той е заел от милиардера няколко техники за управление на времето, които са му помогнали да поддържа баланса между работата и личния живот, пише CNBC.

Това са двете техники за управление на времето, които Капосела препоръчва:

Планирайте за година напред

Вместо да мислите за графика си на база седмица или месец, представете си го за година напред.

Капосела е наблюдавал как Гейтс планира какво ще прави през следващата година. Най-вече това се е отнасяло за фискалната година на Microsoft, която е от юли до юни.

Дългосрочното планиране помага да създадете ритъм в графика си, да разбиете целите си на по-малки цели и по-лесно осъществими. Това също така стимулира продуктивността ви и подобрява баланса работа-личен живот.

В плана ви няма нужда да присъстват всички ваши цели и проекти за следващите 12 месеца.

Полезно е обаче да очертаете годишните си цели, важните срещи, ваканциите и други големи събития, които предстоят, казва Капосела.

Организирайте времето си по различни направления

Имали ли сте чувството някога, че губите времето си в срещи или в писане на отговори на имейли?

В такава ситуацията се е намирал и един от най-успешните генералните директори, които историята познава.

Гейтс споделя в интервю през 2017 г., че понякога трябва да ангажира всяка своя минута с нещо, за да докаже своята “сериозност” като бизнес лидер.

Милиардерът намира творческо решение на този проблем. Той разпределя времето си по различни направления, казва Капосела. Гейтс изчислява колко време посвещава на всяко едно от тях и настройва графика си със задачи според резултатите.

През годините Капосела имитира тази техника и организира времето си в четири направления: хора (наемане, намиране и управление), фирмена стратегия, маркетинг и клиенти.

Започнете с тези четири направления и им посвещавайте по 25% от работното си време, препоръчва той. Дайте на този метод пробен период от 3-4 месеца и вижте дали ще се почувствате по-продуктивни и че държите нещата под контрол.

Това ми подейства много освобождаващо, казва Капосела.

Помогна ми да мисля по-стратегически в управлението на времето и да огранича задачите, които “изяждат” прекалено много от работния ден, допълва той.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *