До 22 септември е прозорецът за кандидатстване за финансиране на нови космически технологии

От 70 000 лв. до 800 000 лв. могат да получат българските микро, малки и средни предприятия, включително и стартъпи, както и научноизследователските организации, за създаване на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство, съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

За средствата компаниите и академичните организации могат да кандидатстват по Осмата тръжна процедура на Европейската космическа агенция (ЕКА) за България,  с общ бюджет от 2,2 млн. лв.

Процедурата е отворена от 18 юли до 22 септември 2022 г., а проектните предложения се подават на страницата на ЕКА след предварителна регистрация.

Процедурата дава възможност на българските фирми и научни организации да реализират своите проекти с космическо приложение. Най-добрите български разработки, базирани на космически технологии ще намерят приложение в дейността на ЕКА. Ще бъдат финансирани проекти свързани с летателния сегмент, космически приложения, оборудване или подходящи за мисиите на ЕКА продукти, демонстрации на технологии, пазарни проучвания, научноизследователска и развойна дейност, образователни дейности и др. Ще се насърчава партньорството между науката и бизнеса, включително с организиране на стажове в реална изследователска или работна среда.

Министерството на иновациите и растежа напомня, че през последните години са проведени седем тръжни процедури за България, като са постъпили 127 проектни предложения, от които са одобрени за изпълнение 39 български проекта. Средната стойност на изпълняваните проекти е 284 000 лв., като общият използван бюджет дотук за реализиране на българските проекти е над 13 млн. лева.

Сред тях са прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около МАРС, космическа оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия, модели за разработване микробното разграждане на отпадъци, модули за космическа храна за екипажи, наблюдение на селскостопански и горски площи, проектиране на система за наблюдения на големи хидроенергийни резервоари и язовири, захранващи системи от наносателити, наземни наблюдения на селскостопански и горски площи и редица други.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *