Драгомир Стойнев за газа: Краткосрочно – мораториум, дългосрочно – договор с „Газпром“

„Трябва да бъде въведен нов мораториум на цените на газа, парното и водата, за да понесат хората шоковете от тази криза“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Пазарджик Драгомир Стойнев по Нова телевизия.

„В предишния парламент направихме таван от 250 лв. на цената на тока за промишлените потребители – тази мярка да продължи до март, за да бъде бизнесът спокоен. Искаме да има таван и за тези, които използват природния газ като основен ресурс“, добави той.

Стойнев подчерта, че става дума за краткосрочни мерки, които да подпомогнат както бизнеса, така и домакинствата. А как да бъде намалена трайно цената на газа  – според социалиста трябва да се сключи дългосрочен договор за газови доставки. „Затова БСП предлага отново да седнем на масата с „Газпром“. До края на годината имаме договор с тях и той трябва да бъде изпълнен, но трябва да мислим и за след това, защото без дългосрочни договори и без сигурност на доставките няма как да намалим ценатаФ“ обясни Драгомир Стойнев, добавяйки, че към момента няма по-евтина тръбна газ от тази на „Газпром“.

„По никакъв начин преговори с „Газпром“ не означават, че сме съгласни с атаката в Украйна, но просто няма откъде другаде да вземем такива дългосрочни количества. Аз също бих искал да взимаме природен газ от Норвегия, но има наука, която се казва география“, посочи кандидатът за народен представител от левицата.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *