Живописните световидения на Левент Море в Галерия „Анел“

Диво усещане за цвят. Това е първото впечатление от картините на Левент Море, след което попадаш в свят на наслоени усещания, примамливи светове от природния кръговрат до апокалиптични прозрения, обсебваща парареалност – експресивна, доближаваща се до фовистичен екстаз.

Не особено познат у нас, Левент Море, след родния си град Казанлък, през 1979 г. попада в Истанбулската академия и по пътя да осъществи мечтата си – да учи при Ренато Гутузо – минава през Виена, за да „заседне“ там през 1983 г., както споделя в разговорите и „да попадне в точното време на точните хора и преподаватели в Академията“. Започва с фигуративна живопис и като почитател на последните диви – фовистите, като се започне с Матис, Дерен, Вийяр, Емил Нолде, Алексей Явленски, Базелиу, Ханс Хартунг, Имендорф, открива своя собствен път и стил.

Последните десетилетия избира тишината в село Средногорово, нарушавана от жабешкия хор и воя на чакалите през нощта, индигово тъмното небе, от което звездите се спускат до теб с надежда да ги уловиш. Тогава настъпва царството на неговите цветни съновидения. Очите на мрака, отворили се в съня, пробиват тъмно лилавите нощи с лазурни проблясъци. Тогава се появяват и неговите съновидения, които в изгрева, любимите часове на художника, са окадени като тамян от мъглата и непознатото, нежно като въздушна пелена, намира своята живописна пластика. Това е магията на изкуството. Тази, при която превръщаш обозримото в необозримо, осъзнавайки, че образът и цветът не винаги са свързани, издигаш се над реалния свят и пресъздаваш усещането за него в цвят – парареалност – реминисценция на обозримото.

Фовистичните експресии на Левент Море ни напомнят, че светът на художника е загадка, ключалка без ключ или обратното. В него цветът създава светове,

усет за четирите сезона,

за вибрираща мараня,

за морски бриз,

за любим музикален рефрен,

за озарения в пламъци залез,

за стаения дъх на природата преди буря,

за молебен за дъжд след дълго продължилото

лято, изпепелило зелените поля,

за лятна нощ с дъх на теменуги,

за бакърени листа, прегорели от есента,

за снега, изял цветовете през зимата,

за бледолилавия подкожушник, пробил

снега с първия полъх на пролетта.

С многозначните цветни световидения на Левент Море, плод на изострена сетивност и обсебваща цветова фантазия, ценителите на изкуството у нас ще запълнят една отдавна отворена ниша, която чакаше появата му.

Аксиния Джурова