Забавяния на жилищните пазари може да засилят валутните рискове

Спад на жилищния пазар може да повлече след себе си някои от водещите световни валути.

Стратези на Bank of America, ръководени от Хауърд Дю, казват в свой коментар от сряда, че увеличаването на цените на имотите е вдигнало дълговите нива в някои страни и е оставило много собственици на жилища изложени на по-високи лихвени проценти по ипотеки с плаваща лихва. Използването на такива заеми е значимо в Канада, Нова Зеландия, Австралия и Скандинавските държави, съобщава Bloomberg.

Това означава, че по-високите лихви ще имат по-бързо въздействие в техните икономики, повишавайки сметките на потребителите. Затова може да не е наложително централните банки там да затягат паричната политика толкова агресивно, колкото други, за да постигнат същите цели, казват стратезите. Ако централните банкери поддържат темпа с този на останалите банки, може да се стигне до тежка рецесия.

И двата резултата биха имали отрицателни последици за валутите на тези страни, тъй като по-ниските лихви ще дадат на трейдърите стимул да пренасочат парите си към места с по-висока възвращаемост.

„По наше мнение високите жилищни рискове имат негативни валутни последици: по-слабо затягане, за да се постигне същия резултат в реално отношение е с отрицателен ефект за валутите на база относителната парична политика“, пишат те. „Реализирането на същото количество повишения в по-задлъжняла икономика може да се задейства по-сериозно забавяне на растежа, което също е с негативен валутен ефект“, добавят стратезите.

Предупреждението беше отправено, след като повишенията на лихвите от Федералния резерв вдигнаха силно цената на долара тази година спрямо други водещи валути, включително тези, които Bank of America смята за уязвими към жилищния пазар. От тях канадският долар се справя най-добре, поевтинявайки с под 4% тази година. Австралийският и новозеландският долар са надолу съответно с 5,7% и 10,3%. Спадът при норвежката крона е от 11%, а при шведската крона – 15%.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *