Започва най-мащабното българско проучване на морския свят в Черно море

Екип от български и международни учени и експерти започват мащабно проучване на флората, фауната и местообитанията в Черно море. Целта е изготвяне на картата на разпространението на местообитания и видове в защитените зони в българската част на акваторията.

В процеса ще бъдат използвани най-новите технологии в сферата, а данните ще бъдат събирани с кораби, водолази, подводни апарати, самолет и дронове.

Подобна мащабна кампания ще се извършва за първи път в българската акватория на Черно море.

Основната цел на проекта е завършване на мрежата „Натура 2000“ в морска среда в съответствие с изискванията на Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

„Проучването ще е в рамките на проекта „Натура 2000 в Черно море – Проучване и картиране на разпространението на типове природни местообитания, местообитания на видове и техните популации, и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на Република България“, каза директорът на дирекция Национална служба за защита на природата към екоминистерството Мирослав Калугеров.

Калугеров посочи, че при реализацията на проекта ще бъдат проучени и оценени седем типа морски и крайбрежни местообитания, сред които подводни и частично подводни морски пещери, подводни структури, образувани под действието на газове, естуари и др.

Той добави, че едно от местообитанията ще бъде проучено, за да се установи дали в бъдеще ще е обект на защита. Става въпрос за подводните структури, образувани в резултат на изпускането на газове.

Друг важен момент в изследването ще е опазването на двата вида китоподобни в Черно море – „Афала“ и „Морската свиня“, каза още той.

В рамките на проучвателните дейности трябва да бъдат и инвентаризирани 17 защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна в страната, включващи в границите си морските пространства.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *