Заради недостиг на CO₂: немските пивоварни са изправени пред фалит

Заради недостиг на въглероден диоксид пивовари и производители на безалкохолни напитки в Германия са изправени пред масови фалити, алармират от бранша.

„Голяма част от компаниите за напитки, чието производство зависи от въглеродния диоксид, са поставени пред избора или да намалят драстично производствените мощности, или да спрат работа изцяло“ коментира пред „Файненшъл Таймс“ Холгер Ейкеле – председател на Немската асоциация на пивоварите.

Газът е основната суровина, която компаниите използва за газиране на безалкохолни напитки, както и за бутилиране на бира, без тя да загуби вкусовите си качества.

Недостигът на CO₂ се дължи на високите цени на природния газ. Въглеродният диоксид се получава при производството на амоняк, а заради инфлацията, заводите за торове драстично са намалили продукцията си.

Ситуацията се влоши още повече преди две седмици, когато най-големият производител на амоняк в Германия „SKW Piesteritz“ преустанови дейността си заради покачващите се цени на природния газ.

Това доведе до криза при компаниите, които използват CO₂ за направата на напитки, а те от своя страна обявиха форс мажор.

Според Ейкеле на немския пазар се предлагат само около 30% от обичайните количества въглероден диоксид, и то на изключително висока цена. В момента газът се търгува на 3500 евро за тон, а само преди година цената е била 100 евро за същото количество.

„За производителите е невъзможно да пласираме стоките си на толкова високи цени, от една страна заради натиска от големите търговски вериги, а от друга страна заради намаленото потребление, което е причинено от високите сметки за газ при домакинствата“ се казва в обща позиция на Немската асоциация на пивоварите, заедно с търговски организации, представляващи производители на плодови сокове, минерална вода и напитки на едро.

Те добавят, че малките и бутиковите производители са най-засегнати, тъй като големите заводи имат механизми за прихващане на въглеродния диоксид, който се отделя при производство, и да го използва отново.

От бранша апелират властите да вземат бързи и краткосрочни мерки, за да спасят целия отрасъл.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *