Защо белите акули не могат да живеят в плен?

От 1955г. насам са правени поне дузинаа опита бели акули да бъдат отглеждани в плен. Всичките са крайно неуспешни. Акулите винаги отказват да ядат, стават летаргични и обикновено умират до дни.

До началото на осемдесетте години на миналия век всички подобни опити са катастрофални неуспехи. Акулите умират до дни, а понякога дори до часове.

През 1981г. в аквариума Sea World в Калифорния е направен първият по-мащабен опит за отглеждане на бяла акула в плен. Въпреки големият екип от ветеринари и морски биолози, които трябва да се грижи за хищникът, той оцелява едва 17 дни. Акулата така и не се приспособява към живота в плен и постоянно се блъска в стените на аквариума.

Въпреки че умира, акулата за първи път оцелява повече от седмица в аквариум, а това дава фалшиви надежди, че подобна нехуманна практика може да е успешна.

23 години по-късно в аквариума Монтерей Бей в Калифорния изграждат специален хабитат за бели акули, който побира 4 500 000 литра вода. В него пускат бяла акула, заловена от местни рибари. Акулата живее в аквариума цели 198 дни, след което я връщат в океана, защото става агресивна и изяжда две по-малки акули. Този рекорд все още не е подобрен.

През следващите години в Монтерей Бей правят още няколко опита да отглеждат временно малки бели акули. Те прекарват само по няколко седмици там, след което биват върнати в океана.

До днес само на още едно място правят опит да отглеждат бяла акула в плен. Това се случва през 2016г. в Япония.

След множество приготовления и огромни инвестиции, бяла акула, дълга 4 метра, е пусната в аквариума в Окинава през 2016г. За отглеждането й е осигурен голям екип от учени и ветеринари, и е изграден специален аквариум. Въпреки всичко това, само три дни по-късно, акулата е намерена на дъното на аквариума.

Какви са причините белите акули да не могат да живеят в аквариум?

Според учените има няколко причини най-свирепият хищник в океана да не може да живее в плен:

  • Белите акули се нуждаят от огромно пространство. За разлика от рибите, белите акули трябва да се движат постоянно, за да могат да дишат. Дори аквариумите, които са направени за косатки, не са достатъчно големи за белите акули. При всички опити да бъдат гледани в плен, акулите се блъскат в стените на аквариума и по този начин се нараняват.
  • Големите бели акули се ориентират с обоняние и по електрически импулси във водата. Учените смятат, че поради тази причина, акулите се дезориентират и стават летаргични, когато живеят в затворен аквариум. Те спират да се движат, отказват да се хранят и умират.
  • За да функционират нормално, белите акули се нуждаят и от жива плячка. Те отказват да се хранят с подхврълена риба, а аквариумите няма как да осигуряват по един тюлен на ден за да отглеждат възрастна бяла акула.
  • Друга причина е, че за разлика от косатките, чието отглеждане в плен също е нехуманно и те са далеч от идеални обитатели на аквариум, акулите не са социални животни. Косатките също се нуждаят от огромно пространство и не живеят щастливо в заграждение. Единствената причина, поради която оцеляват в аквариум, е че са социални животни. Животът в група им помага да свикнат с условията в аквариума. Ако две бели акули бъдат пуснати в аквариум, това ще доведе до сигурна смърт на едната.

Южноафриканския биолог и експерт по акули – Майк Рутцен смята, че да се опитваш да отглеждаш в плен хищник, който е на върха на хранителната си верига, е нехуманно и наподобява сюжет от филмите за Джурасик Парк.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *