Защо първият учебен ден е на 15 септември

Новата учебна година започва днес. Защо обаче тръгваме на училище точно на 15 септември?

Тази дата е избрана от правителството на Александър Стамболийски през далечната 1921 г. Преди това учениците са започвали с уроците на 1 септември. Промяната е съобразена с политиката на „Български земеделски народен съюз“ – партията на Стамболийски.

По света учебната година започва на различни дати и е свързана с интересни обичаи. Вижте какви са традициите на отделните народи, щом стане дума за образование.

Германия – сладки за сладко учене

В Германия няма фиксирана дата, но повечето училища отварят врати още през август. В тази държава първокласниците получават хартиен конус, пълен с всякакви сладки вкусотии, както и с учебни пособия. Тази традиция по-скоро показва, че статусът на децата се променя, а не е идея просто за забавление.

Индонезия – намери своето другарче

Там учебната година започва през юли. В някои части на Индонезия училищата използват първия ден, за да разделят учениците по групи и да им помогнат да общуват по-добре заедно.

Япония – раничка за подарък

В тази азиатска държава първият учебен ден започва в началото на април. Навлизането на учениците в новия етап от живота им се отбелязва с подарък. Освен в училище, децата получават подаръци и у дома – често родителите им купуват ново бюро, за да им помогнат да се адаптират към учебния процес.

Русия – ден на знанието

Там първият учебен ден прилича много на нашия, но учениците се завръщат в класните стаи на 1 септември. Всички се събират в двора на училището, първокласниците подаряват цветя на своите учители.

Казахстан – да похапнем заедно

В тази държава родителите често организират празненство за своите първокласници, които тръгват на училище на 1 септември. Фестът изобилства от храна като агнешко, други традиционни ястия и разбира се – десерти, пише Вести.

standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *