За първи път в историята: НАСА ще разбие сателит в астероид

На 26 септември, за първи път в историята на Земята, НАСА ще разбие сателит в астероид. Това ще е първото практическо изпитание на системата за планетарна защита при заплахи от обекти, идващи от Космоса.

Сателитът наречен „The Double Asteroid Redirect Test“, или накратко ДАРТ, ще се разбие в астероида Диморфос, които е част от гравитационно скачената системата от два астероида, наречена Дидаймос.

„Въпреки че астероидът не е заплаха за Земята, това ще е първият в историята опит на техниката на кинетичен удар, която цели да промени траекторията на астероида като част от планетарната защита“ коментираха в изявление от НАСА.

Учените имат големи надежди за теста, тъй като, ако изкуственият спътник успее да промени траекторията на обекта, дори и минимално, това ще е първата стъпка към разработването на работеща система за планетарна защита от метеори и астероиди.

Сателитът ДАРТ бе изведен в извънземна орбита от ракетата Фалкон 9 на SpaceX през миналия ноември. В следващите 13 дни той трябва да направи три корекционни маневри, за да се изравни с астероида. Последната от тях ще се състои само 24 часа преди планирания удар.

Учените от НАСА разказват, че при всяка от трите маневри, маржът за грешка става все по-малък. Те очакват, при успешен опит, ДАРТ да се разбие в Диморфос със забележителната скорост от 15 000 мили в час.

Тази техника обаче, на теория, е приложима единствено за метеори и астероиди, за които знаем години предварително, че ще се приближат опасно близо до Земята.

При случай, в който планетата ни е изправена пред заплаха, като например астероид, който е бил прикрит от Слънцето и е насочен право към нас, НАСА планира в бъдеще да изпробва подобна система, но с летателни апарати, заредени с ядрени бойни глави.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *