Извънземни диаманти, открити в Африка, ще помогнат за създаването нови, свръх здрави материали

Екип от австралийски учени са потвърдили съществуването на вид диамант, който има хексагонална структура, идва от Космоса, по-здрав е от земните и най-вероятно се е образувал на древна планета джудже в Слънчевата система. Откритието бе публикувано в научния журнал на австралийската академия на науките „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Според експертният екип откритието и уникалната му структура, различна от земните диаманти, чиято структура е кубична, може да доведе до създаване на нови, свръх здрави материали.

Съществуването на кристали с подобна структура от години е дискутирана тема в научните среди. Те носят името лонсделити, кръстени на кристалографа Катлийн Лонсдейл– първата жена избрана за почетен член на Британското кралско научно дружество.

Микроскопични лонсделити са откривани още през 60-те години в метеорити в Индия. Но всички са толкова малки, че научната общност не ги е приема за достатъчно категорични доказателства за съществуването им в природата.

Сега обаче научният екип е успял да открие четири хекстагонални диаманта, всички в проби от метеорити от Северозападна Африка.

„Откритието категорично потвърждава, че лонсделитите съществуват и в природата. Успяхме да документираме най-големия такъв, откриван някога. Размерът му е един микрон – доста по-тънък от човешки косъм“ коментира Диг Макълъх – директор на микроскопия и микроанализ в Кралския институт по технологии в Мелбърн.

Въпреки че един микрон не звучи внушително като размер, диамантът е над 1000 пъти по-голям от всички други лонсделити, откривани някога.

По-интересният въпрос обаче остава – от къде идват диамантите?

Краткият и отговор е – със сигурност от Космоса, но екипът на Макълъх имат теория точно от коя част.

Те смятат, че откритите лонсделити са се формирали преди около 5 милиарда години в Слънчевата система, в следствие на удар между древна планета джудже, чиято кора е била все още разтопена, с по-голяма планета. След сблъсъкът протопланетата е била унищожена, разпадайки се на метеорити и астероиди.

„Базирайки се на химичния състав на метеорите, които са донесли лонсделитите на Земята, смятаме, че идват от планета джудже. Когато планетата е била ударена, разпадайки се, са били достигнати условията за създаване на подобна структура – огромна разлика в налягането и изключително висока температура“ смята Анди Томкинс от Университета Монаш.

Той добави, че откритието може да доведе до създаване на нови, изключително тънки и свръх здрави материали, които да намерят приложение във високотехнологични процеси.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *