Иконите в дома – култура и традиции на православието

Към иконите хората се отнасят с почит. Те са символ на вярата и духовното извисяване. Молим се на тях, те са една от връзките ни с Бог, те ни закрилят, ако са поставени в дома.

Ако намерите икона, трябва непременно да я занесете в църквата, за да бъде осветена, защото не се знае чия е била. Може да я задържите или да я дарите на храм.

Традиция гласи, че мъжете не бива да носят шапка, докато пренасят икона, защото ще загубят ума си. Оттам идва и правилото шапката да се сваля, щом човек влезе в стая – може и да не види иконата, но тя да бъде там. Ако има икона и мъжът е с шапка, тя може да му се обиди и главата да започне да го боли.

Смята се, че иконите трябва да бъдат поставяни на специален рафт у дома, не на стената. Иконите изобразяват светци, ето защо те не трябва да висят във въздуха, а да бъдат поставени на специално място. Така се отдава почит към тях.

Ако икона падне, очаквайте неприятности. Ако се счупи – лоши събития предстоят. Иконата е пазител на дома и ако падне, значи енергията е отрицателен и балансът е загубен. Може би има лоши очи у дома или болест, за която не знаете.

При пожар първо се изнасят иконите. Според предците ни, ако направите това, огънят сам ще изгасне. Висшите сили се отнасят с благодарност към онези, които се грижат за иконите.

Ако се отнасяте зле към иконите, вие съкращавате живота си. Няма да получите помощ от Висшите сили, нито защита. Трябва да се отнасяте почтително към тях.

Ако в рода ви има семейна икона и тя се предава от поколение на поколение, вземете я с гордост и се отнасяйте с уважение към нея. Днес тази традиция не е много популярна, но все пак, ако имате икона, пазете я и ѝ отредете специално място в дома си, за да пази вас и обитателите му.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *