Инфраструктурното строителство дърпа надолу общата строителна продукция у нас през юли

Спадът при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, дърпа надолу общата строителна продукция у нас както на месечна, така и на годишна база през юли, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение с юни общата произведена строителна продукция намалява с 0,5%. Това е втори пореден месечен спад след понижението с 1,8% през юни. Отрицателният темп се определя основно от инфраструктурното строителство, което намалява с 0,7% спрямо юни. Сградното строителство също отчита спад, но той е по-малък – с 0,4%.

Един от големите проблеми пред строителния сектор у нас е липсата вече цяла година на индексация на строителните договори, заради която стотици европроекти са блокирани. Браншът настоява за такава индексация заради силното поскъпване на строителните материали и горивата.

На последното си заседание 47-ото Народно събрание разреши индексация на договорите за строителство чрез промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) на първо и второ четене. Те предвиждат индексацията на договорите по обществени поръчки да се извършва според инфлацията.

Правителството обаче трябва да приеме методика за индексацията. Камарата на строителите в България (КАБ) поиска да отпадне таванът от 15%, който беше предложен от правителството на Кирил Петков.

На годишна база строителната продукция у нас е намаляла с 1,1%, като низходящата тенденция се ускорява след минималния годишен спад от 0,1% и през юни. Понижението на общата продукция се дължи на спада при гражданското и инженерното строителство с 3,1% след свиването с 2,3% и през юни. От началото на годината инфраструктурното строителство е успяло да изплува на зелена територия само през януари и май.

В същото време сградното строителство продължава да отбелязва ръст на годишна база и през юли с 0,5%, което е трети пореден месец на покачване. Май е бил най-силният месец за сградното строителство у нас от началото на годината с ръст от 8,3% на годишна база, а спад е отбелязан само през април.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *