Искат за апартамент в „Младост“ по 2000 евро на кв. м.

Имотният пазар в София е съвкупност от много квартали, като всеки от тях е един малък и отделен пазар. Развитието на южните квартали продължава стремглаво нагоре и квартали като „Манастирски ливади“ и „Витоша“ вече в никакъв случай не могат да се обявят за бюджетни. От друга страна метрото, което обхвана много големи части от „Младост“, извади преди това леко отделения квартал от „златната среда“ в София и „благодарение“ на разрастващия се Бизнес парк цените станаха доста конкурентни с кварталите около Центъра и достигат 2000 хил. евро за кв.м., показва анализ на imoti.net.

Но ето кварталите, които все още се движат около средния клас с възможност за ръст при подобряване на инфраструктурата.

„Дружба“

Средната цена на кв. метър в „Дружба“ е около 1425 евро. Традиционно „Дружба“ се смята за квартал, в миналото предназначен за работническата класа, с преобладаващи панелни блокове. С времето обаче кварталът започва да се възприема за бързоразвиващ се и с построяването на някои огромни офис сгради като Capital Fort, кварталът стана привлекателен бизнес район с достъп до метро.„Дружба“ е в близост до летището, до „Бизнес парк“ и до логистичните паркове. Кварталът предполага бърз достъп до „Цариградско шосе“, което го прави добър за работещите в бизнес зоните по булеварда. Търсенето, като в повечето софийски квартали, се фокусира върху новото строителство, но и има голям избор между сгради от тип ЕПК и панелни блокове.

„Обеля“

„Обеля“ е относително малък квартал, част от софийските северни квартали. Той е малко по-отдалечен от Центъра в сравнение с „Люлин“ и „Надежда“.

Основните транспортни връзки по булевардите „Ломско шосе“ и „Панчо Владигеров“, както и улиците „Акад. Дмитрий Лихачов“ и „Ефрем Чучков“. В квартала има и спирка на метро.

В покрайнините на „Обеля“ се намират много складови и производствени сгради. В квартала преобладават панелени блокове, но има и много свободни пространства, които инвеститорите припознаха като възможност за строителство през последните 3-4 години.

Предлагането е малко по-плахо, в сравнение с другите северни райони, а средните цени на кв. м. са около 1200 евро в зависимост в коя част се намираш.
 

istock
istock

 

„Люлин“

Цените както в „Люлин 1“, така и в „Люлин 9“ са около 1400 евро на кв. м.
„Люлин“ е най-големият квартал в столицата. Макар и малко по-далеч от центъра, той е един от най-търсените квартали за живеене заради добрата си транспортна свързаност.

Много експерти смятат, че „Люлин“ е квартал от т.нар. „спален тип“, т.е. квартал, чиито обитатели работят и прекарват времето си другаде, а трафикът е голям.

Кварталът е в близост и до Околовръстното шосе, което дава възможност на пътуващите извън града бързо да излизат от тежкия трафик.Не случайно наричаме „Люлин“ град в града. Там има всичко, което е нужно на живущите, както да се забавляват, така и да извършват ежедневните си институционални желания. Там има множество поликлиники, училища, детски градини, супермаркети. Не на последно място в близост е и Западен парк.

Строителството е предимно панелно, като през последните години свободните площи в микрорайоните бяха застроени от нови жилищни сгради.

„Надежда“

Цените в квартала варират между 1400 и 1600 евро на квадратен метър.  „Надежда“ е един от емблематичните квартали на София, в които все още могат да се намерят апартаменти на по-бюджетни цени, макар лудите скокове на цените в последно време. Кварталът е подходящ за хората, които работят в тази част на столицата, а цените там се задържат в продължение на няколко години ниски в сравнение на много квартали, но и по-високи от тези в „Люлин“.
 

istock
istock

 

„Надежда“ има достъп до 4 метростанции, като разписанията и схемата на наземния транспорт е така организирана, че да води до метрото. В строителството, подобно на „Люлин“ преобладават панелни блокове, но все още има и множество къщи в определени части на квартала.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *