Какъв е най-високият коефициент на интелигентност, регистриран някога?

Ако вашият коефициент на интелигентност е между 85 и 115 точки, вие се приравнявате към по- голямата част от населението. Резултат над 130 показва изключителна интелигентност, а всичко по-високо от 160 ви прави гений (поне що се отнася до полагането на тестове за интелигентност ). Но Мерилин вос Савант е в собствена лига. Според Световните рекорди на Гинес нейният удивителен коефициент на интелигентност от 228 е най-високият, регистриран някога.

Дъщерята на италиански и немски имигранти вос Савант е родена в Сейнт Луис, Мисури, през 1946 г. Нейните когнитивни способности са очевидни от ранна възраст и според един тест за интелигентност тя вече показва високи нива на интелигентност на възрастен eдва на 10 години.

Тя решава да покаже впечатляващия си ум пред комисията за световните рекорди на Гинес през 80-те години. Използвайки два теста – теста на Станфорд-Бине и Мега теста – тя демонстрира коефициент на интелигентност, който я поставя над Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. От 1986 до 1989 г. Гинес я посочва като човекът с най-висок коефициент на интелигентност на Земята.

 

Трудно е да се докаже дали вос Савант все още носи тази титла. Гинес не поддържа категорията от 1990 г., заявявайки, че IQ тестовете са твърде ненадеждни, за да оправдаят един единствен рекордьор. Това означава, че някои участници в тестовете за интелигентност може да са постигнали по-високи резултати от вос Савант през последните 32 години, но без официално признание от трета страна е малко вероятно те да я свалят от позицията в очите на обществеността.

Вместо да изучава квантова физика като някои от нейните връстници с гениален коефициент на интелигентност, вос Савант работи като колумнист за Parade от 1986 г. Читателите са поканени да поставят логически пъзели, на които тя да отговори в нейната колона „Попитайте Мерилин“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *