Как “една малка България” се оказа важна за Китай

Среща между Н.П. Посланикът на Китайската народна република и лидерът ПП Възраждане

Проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика, в „Клуб Investor“, 24.09.2022 Как Китай се опитва да работи с Европа и да отстоява своето място на геополитическата сцена? Търси ли Китай “други входове и пролуки, за да продължи да работи и влияе в Европа”? Как “дори една малка България” се оказа важна за Китай и правят ли се опити за политическо влияние чрез контакти с български политически партии? Симптом ли е това, “че има някакъв опит да се създаде един по-ясен полюс в България, който да не е просто свързан с идеята за Русия, но и за някакво присъствие на друга голяма страна, която показва желанието си да влияе”? Има ли и други сигнали, че чрез български политически сили се работи в посока преструктуриране на европейското пространство и да се държи Европа разделена и по-близо до двуполюсния модел, отколткото до мрежовия в търсене на начини Европа да се разпадне?

БТА:

Проведе се среща между представители на „Възраждане“ и представители на посолството в България на Китайската народна република.

Те обсъдиха въпроси, свързани с напрежението в Тайванския проток и бъдещото на българо-китайското икономическо и политическо сътрудничество.

Д-р Костадинов отбеляза позицията на „Възраждане“, че Тайван е част от Китай и че подкрепяме политиката за един Китай, която е част от нормите на международното право.

От тази гледна точка д-р Костадинов осъди грубата американска намеса във вътрешните работи на Китай, свързана с подкрепата за тайванските сепаратисти и изрази пълна подкрепа за политиката на Китайската народна република в усилията ѝ за спазването на международното право.

Бяха обсъдени и въпроси, касаещи българо-китайското политическо и икономическо сътрудничество, като изразената позиция от страна на „Възраждане“ е за привличане на нови сериозни китайски инвестиции в България, най-вече свързани с проекти по трасето на най-големия  световен, инфраструктурен проект, започнат от Китай „Един пояс, един път“.

На срещата присъстваха от страна на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“, Деян Николов – секретар на „Възраждане“  и Йовка Димитрова – медиен съветник.

Представителите на посолството на Китайската народна република в България бяха Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китай в България, Фен Йенцюн, отговорник по политически въпроси при посолството на Китай в България и  Шъ Чуен, трети секретар.