Как изменението на климата се отразява на вашето психично здраве

Изменението на климата обикновено се обсъжда като политически и екологичен проблем, но изследователи са разгледали над 200 предишни проучвания за изменението на климата и психичното здраве за статията „Психично здраве и нашият променящ се климат: Въздействия, последици и насоки“. Заключението? Изменението на климата засяга вашето лично благосъстояние, не само това на околната среда.

Професор Сюзън Клейтън, доктор по философия, професор по психология в колежа на Устър и нейният екип за първи път разгледаха изменението на климата и непосредствените му ефекти върху хората – особено от супербури или екстремни метеорологични условия. (Въпреки че винаги е имало урагани, проучванията показват , че повишаването на температурите на океана – пряк резултат от глобалното затопляне – може да са причина за по-силни.) Изследователите също така са разгледали по-хронични, дългосрочни ефекти, свързани с изменението на климата, като горски пожари и горещи вълни, заедно с ефекти като промяна на температурите и покачване на морското равнище.

Те откриха, че тези промени увеличават травмата, шока и посттравматичното стресово разстройство и усложняват стреса, тревожността, злоупотребата с вещества и депресията. Например, след като ураганът Катрина удари Ню Орлиънс през 2005 г., един на всеки шест души, живеещи в засегнатите райони, отговаря на диагностичните критерии за посттравматично стресово разстройство, а 49 процента от хората, живеещи в тези райони, развиват тревожност или разстройство на настроението като депресия.

 

За да разберат по-добре, Клейтън и нейните колеги разгледаха и един от най-ранните мета-анализи на проучвания за връзката между бедствията и психичното здраве, публикуван през 1991 г. в Psychological Bulletin. Между 7 и 40 процента от всички субекти показват някаква форма на психопатология, като генерализираното тревожно разстройство е начело в списъка.

Има смисъл. Екстремните метеорологични условия, като урагана Катрина или супербурята Санди, имат капацитета да съборят сгради, стени и домове, оставяйки мнозина без вещите си или място за спане през нощта. По същия начин помислете за условия като горещи вълни или покачване на морското равнище: Въздействията върху човешкото здраве са по-малко драматични в краткосрочен план, но в дългосрочен план могат да засегнат повече хора и да имат фундаментално въздействие върху обществото, ако хората бъдат принудени да изоставят техните домове и работа в райони, които вече не са обитаеми.

От друга страна, природата, особено зелените площи, намаляват стреса, отбелязва още докладът. (Имаме някои по -подкрепени от науката начини, по които природата помага на вашето здраве.) Така че, ако всички тези новини за изменението на климата ви карат да се чувствате потиснати, излезте сред природата – успокояващо е!

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *