Кметът Фандъкова откри „Нощта на литературата“ в София

„Винаги подкрепям книгата и четенето и организациите, които работят в тази област. София е част от европейската мрежа на градовете, в които ще се проведе „Нощ на литературата“ с 21 локации, в които ще се четат европейска и българска съвременна литература. София е четящ град и това дължим на читателите. Само по инициативата „ Зелени библиотеки“ Столична библиотека посетиха 1500 читатели, а общо над 76 000 са нейните читатели.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на „Нощ на литературата“.

Кметът поздрави Фондация „Детска книга“ за организацията на събитието и всички Дипломатически представителства и културни институти, които са се включили в инициативата, както и Фондация „Прочети София“, която организира нощна литературна разходка.

София е литература със своите исторически места, свързани с писатели и поети, но и със своите съвременни писатели и читатели, които са тук.

Читателят има много възможности да се срещне с книгата – на изложения, в книжарници, библиотеки, но и чрез срещите с писателите, наши съвременници и дори съграждани. Това е невероятно богатство.

Тази вечер читателите имат възможност да бъдат на живо с писателите Георги Бърдаров и неговия роман „Аbsolvo te“, за който получава Наградата за литература на Европейския съюз за 2021 г., както и двама чуждестранни писатели – Клаудиу Флориан от Румъния и писателя от Северна Македония Александър Прокопиев.

Столична община се включва в инициативата със собствено „читателско гнездо“, в което всеки, който прояви интерес ще може да чуе книгата „Раковски супергерой“ на Марин Бодаков. Тази книга по увлекателен начин представя сложните исторически факти достъпно и интересно за децата. Книгата съдържа елементи на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове. В началото на новата учебна година предстои изданието да бъде разпространено в столичните училища и библиотеки, а екземпляри от книгата ще отпътуват и за български училища в чужбина. Това е малка част от предоставените над 3 500 книги за деца и ученици през последните години.

В Детския център на Столична библиотека до 21:15 ч. Димитър Стоянович чете „Раковски супергерой“ в рамките на „Нощ на литературата“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *