Кой може да замести Путин и колко опасно би било това?

Катастрофалната авантюра в Украйна вероятно ще сложи край на управлението на Владимир Путин, но не е ясно по какъв начин

Катастрофалната военна авантюра на руския президент Владимир Путин в Украйна  увеличава възможността да бъде сложен „негативен край“ на неговото 22-годишно управление, пише в анализ европейското издание Politico. Дори и да не го признават публично руските военни търпят големи загуби в Украйна, което наложи обявяване на мобилизация, макар и частична. Този президентски указ обаче доведе до истински хаос в Русия, протести и хиляди млади мъже, които подлежат на мобилизация, които се отправят към границите, но в опит да не попаднат в Украйна.

Това вероятно ще бъде фактор при смяната на властта в страната, но засега още не може да бъде прогнозирано дали отстъпването на Путин ще стане доброволно или той ще бъде свален от власт – независимо дали от своите или от опозицията.

За годините на управлението си 69-годшният Владимир Путин направи всичко възможно да отстрани потенциални свои заместници, включително и от своето близко обкръжение. Той промени Конституцията, за да може да заобиколи ограничението за президентските мандати и въобще не подготвя свой заместник. Но последното развитие на събитията показват, че това може да се промени.

Politico прави преглед на възможните кандидати, които да сменят руския президент, както и колко опасно би било това за Запада.

Първият сценарий, който се разглежда, е Путин да избере своя наследник.

Най-вероятният кандидат тогава е „супершпионинът“ Николай Патрушев, който е секретар на Федералната служба по безопасност на Русия и много близък до руския президент. Бившият агент то ФСБ изглежда опасен за Запада – още преди Путин да нареди военната си операция в Украйна, той обвини Вашингтон в опити да разбие Руската федерация.

В момента Путин прекарва по-голямата част от времето си в Кремъл, но Патрушев развива много активна международна дейност и често посещава Китай. Но слабостта му е възрастта – 71 години. Очакванията са Патрушев да бъде временно на поста руски президент, ако бъде посочен. Вероятността той да е следващият президент на Русия е голяма, а опасността за Запада – също се оценява като голяма.

Както често се случва в Русия и при диктаторските режими, това, което бащата не може да направи, може да бъде прехвърлено към сина. 44-годишният Дмитрий Патрушев е представител на новото поколение в руската политика. От 2018 година той е министър на земеделието на страната. Образованието му е свързано с академията на ФСБ, но пък вероятността той да е фаворит на руския президент е минимална, заплахата за Запада – също.

Между другото, в Русия често се коментира, че Владимир Путин не подготвя и своите деца за високите постове в Кремъл. През последните месеци по-видима в политическия живот е по-малката му дъщеря Катерина Тихонова – през юли тя беше назначена за председател на Координационния съвет по заместването на вноса и по технологичната независимост към Руския съюз на промишлеността и предприемачите. Според руски опозиционери обаче амбициите на Катерина не могат да бъдат големи, защото руското общество все още трудно ще приеме жена начело на държавата.

Затова и на второ място като вероятност Politico сочи „лакея“ Дмитрий Медведев. Според Politico руският президент му има пълно доверие и двамата са заедно още от 2008 година, когато днешният зам.-председател на Съвета за сигурност, е дясната му ръка в Санкт Петербург.

Медведев вече беше президент на Русия и през своя мандат внесе доста модернизации – например управляваше страната през iPad-а си от Силициевата долина. Според спекулации в Русия сегашният президент не е изкушен от новите технологии – няма смартфон и не влиза в интернет. Медведев беше и два мандата премиер на Русия, а от 2020 година отново е заместник на Путин, но вече в Съвета за сигурност.

Доколко е опасен той за Запада обаче е трудно да се прецени – в своя канал в Телеграм той често заплашва с ядрени удари и унищожаването на Украйна. Официално обаче 57-годишният Медведев няма такива изявления. Затова и оценката за него е, че вероятността да замести Путин не е малка, а опасността за Запада е умерена.

„Бодигардът“ Алексей Дюмин веднъж вече спаси Владимир Путин, изстрелвайки пълнителя на своя служебен пистолет в кафява мечка, която напада сегашния президент в планината. (Мечката оцелява). Ужасно лоялен, ветеран от Федералната служба за сигурност и участник в анексирането на Крим през 2014 година, той е сочен като фаворит на Путин.

Но именно този негов статут го прави много уязвим при „дворцови игри“ в Кремъл. Затова и от Politico го сочат като неособено вероятен заместник, но опасността за Запада като висока.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *