Кубрат Пулев: Спортът учи на благородство

„Спортът учи на благородство. Това е, което човек трябва да има в себе си, за да бъде стойностен. В днешно време злобата, завистта и пошлите неща притискат младите и ги завладяват без да осъзнаят. Родителите не реагират, и се изграждат като такива хора. Спортът съхранява хората, както ни е съхранил нас. Ние сме много благодарни“.

Това заяви пред БГНЕС Кубрат Пулев, европейски шампион по бокс в свръхтежка категория (2012 г.). Той заедно с брат си Тервел Пулев присъстваха на първия учебен ден във Френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

Гимназията се сдоби с нова модерна спортна зала, която е отдавнашна мечта на всички ученици и учители. Преди това тя се е намирала на последния етаж на училището и спортните занимания са пречели на останалия учебен процес.

„Когато ме въведоха в длъжност и колегите ми предаваха документацията на училището в дирекцията, изведнъж тя с разтресе и аз скочих, мислейки, че има земетресение. Колегите тогава ме успокоиха: децата започват час по физическо“. Така описва първия си ден настоящия директор Емилия Богданова-Иванова.

Боксьорът Кубрат Пулев с интерес разгледа новата придобивка: „Искам да ви поздравя, наистина е направена много качествено, личи си“.

Директорът на френската гимназия подчерта, че училището винаги е било сред първенците на спортните мероприятия. „Най-после нашите деца ще имат едни отлични условия за спорт, защото ние винаги сме били първенци в район „Средец“, в град София по страшно много спортове. Дирекцията и отделните стаи са пълни с купи, и това са постижения само с физкултурен салон на петия етаж. Представете си какво ще бъде оттук нататък“, каза тя.

Във Френската гимназия има ученици, които тренират художествена гимнастика, баскетбол, кикбокс. „Имаме деца, които отиват за по една година в престижни лицеи в цял свят. Те са спечелили стипендиите си благодарение на спорта, но предпочитат да се върнат в гимназията и да завършат средното си образование тук“, каза директорът и добави, че обучават ученици с много и разностранни таланти.

Кубрат Пулев отбеляза, че новата база ще даде много нови възможности. „Спортът ще помага на децата в учението. Те трябва да вървят ръка за ръка. Спортът ги мотивира и дисциплинира, което е важно за тяхното бъдеще. Много красиво и хубаво направено“, каза той. С него се съгласи и брат му Тервел Пулев: „Проектът е уникален. Всички наблюдавахме как се строи, но когато го видиш завършен, е съвсем друго нещо“.

Кубрат Пулев предложи в новия салон да бъде направено съвместно събитие: „Може да направим открит урок по бокс, децата ще научат нещо за обща култура. Всеки един спорт възпитава. Спортът е част от обучението и той не трябва да се подценява“. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *