Лазар Кьосев: Император Константин Велики искал да направи София столица на своята империя

Предполага се, че император Константин Велики е искал да направи София столица на своята империя. Това заяви в интервю за БГНЕС Лазар Кьосев, председател на Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ и организатор на Античния фестивал „Сердика е моят Рим“, който се провежда в Археологически парк „Западна порта на Сердика“ в столицата.

„Нашата цел е да промотираме античната история на София, град с огромно значение за късната Римска империя, за времето на император Константин, император Теодосий“, каза Лазар Кьосев. Той подчерта, че градът е бил обвързан с дипломацията и политиката на империята.

По думите на организатора на събитието е важно хората да дойдат и да се запознаят с античната култура, защото в учебниците, по които днес децата в България учат, този период в историята не се застъпва, въпреки че е част от нашата история.

„Това, което се е случило през тази епоха има огромно значение както за местната история, така и за общоевропейската. И просто е редно хората да познават историята на земята, върху която живеят в момента“, допълни Кьосев. Организаторът добави, че периодът е изключително знаков, защото в този момент може да се каже, че са се зародили днешните държави в Европа в тези територии, в които сега ги виждаме. „Тогава са се заселили и появили тези народи, включително малко по-късно и нашият“, каза още той.

Голяма част от дрехите, с които участниците представят различни възстановки на боеве и сражения, са изработени от самите тях, тъй като за тях това не е просто хоби, а вид професия. „Това си полупрофесионално занимание. Много от нас отделят огромно време от личното си, за да изследват нещата и да ги реконструират, заради това всяко нещо, което носим, е вид репродукция и реконструкция“, заяви Кьосев.

По различните места из лагерите посетителите, които искат да се докоснат до античността, могат да видят майстори, които произвеждат много различни неща – от военно снаряжение до бижута, монети и всякакви други битови предмети.

„На такива места се събират хора с голяма любов към историята и много голям професионализъм, заради това имаме една широка палитра от различни занаяти и различни похвати, които са се ползвали едно време при изработката на различните предмети от бита“, каза организаторът.

„Сердика е моят Рим“ се провежда за втори път. Първото издание на фестивала бе през 2019 г., но поради пандемията от COVID-19, то не успя да се проведе през 2020 и през 2021 г. „Надяваме се оттук нататък нищо да не ни възпира и да имаме още много издания на този фестивал, който засега се получава прекрасно“, каза в заключение Лазар Кьосев. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *