Лихвите по ипотечните кредити в САЩ надхвърлиха 6% за първи път от 2008 г.

Средните лихви по ипотечните кредити в САЩ надхвърлиха 6% за първи път от финансовата криза през 2008 г. Това показва как агресивните действия на Федералния резерв за затягане на паричната политика повишават разходите за финансиране на покупката на дом, пише Financial Times.

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент е достигнал 6,02%  в седмицата до 9 септември спрямо 5,89% седмица по-рано и 2,86% година по-рано, показа седмичното допитване на Freddie Mac. Основната лихва почти се удвои от януари насам вследствие на най-рязкото и бързо покачване на лихвите от над 50 години насам.

Бързият ръст на лихвите по ипотечните кредити съвпада с кампанията на Фед за повишаване на собствената му основна лихва, опитвайки се да овладее ускоряващата се инфлация в САЩ. Очакванията на пазара са централната банка да вдигне лихвата с 0,75 процентни пункта за трети пореден път на заседанието си следващата седмица.

По-високите лихви обичайно са свързани с по-бавен ръст на цените на жилищата и на продажбите на домове. Макар че ръстовете на цените се забавиха в последните месеци, те остават двуцифрени, стимулирани от ограниченото предлагане и решителните купувачи.

Индексът за цените на жилищата на национално ниво на S&P CoreLogic Case-Shiller нарасна с 18% през юни спрямо 19,9% месец по-рано.

„Макар че повишаването на лихвите ще продължи да подкопава търсенето и ще подложи на натиск към понижение цените на жилищата, наличностите остават недостатъчни“, коментира Сам Катър, главен икономист в ипотечната компания Freddie Mac. „Спадовете на цените на жилищата вероятно ще продължат, но не се очаква да са големи“, допълва той.

В исторически план високите цени на жилищата и волатилността при лихвите започват да объркват потенциалните купувачи след продължило повече от година трескаво пазаруване на имоти по време на пандемията.

„Нагласите на потребителите се влошават с бърз темп до невиждани от над десет години нива“, коментира Джули Бут, главен финансов директор на Rocket Cos, най-голямата компания за ипотечни кредити в САЩ. „Следователно… потенциални купувачи остават в изчаквателна позиция“, допълва тя.

Някои кредитори, включително Rocket, започват да предлагат специални стимули на кредитополучателите в опит да повишат търсенето.

Продажбите на съществуващи жилища намаляха през юли с 5,9% спрямо предишния месец и с 20% спрямо година по-рано, показаха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Средната цена на жилищата по данни на асоциацията е 403 800 долара, което е ръст с 10,8% спрямо година по-рано, но е спад с 10 хил. долара спрямо историческия връх през юни.

В седмицата до 9 септември заявленията за нови ипотечни кредити са намалели с 1,2% спрямо седмица по-рано заради спада при заявленията за рефинансиране, които се понижиха с над 80 на сто през миналата година. Заявленията за нови жилища на практика са останали непроменени спрямо предишната седмица, но отбелязват спад с 29 на сто спрямо година по-рано.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *