Мафията посяга и на Комисията за защита на потребителите

 Г-н Георгиев, бяхте един от най-активните народни представители в 47-то Народно събрание с особено внимание към правата на потребителите. Участвахте  в изготвянето на промените в Закона за защита на потребителите и  Закона за събирания на взиманията по потребителски договори, придобил публичност като закона против колектори.  Може ли да се каже, че българските потребители са достатъчно защитени ?

Спряганият за нов председател на КЗП Стоил Алипиев

Фундаментален въпрос, особено в тежката ситуация, в която е изпаднала Европа и в частност и нашата страна. Бих казал, че това е най-тежката ситуация след Втората световна война. За огромно съжаление, в тази криза българските потребители  не само са в най-окаяно състояние в целия ЕС, но поне досега не бяха и достатъчно защитени от българското законодателство. Затова с колегите от държавния орган в лицето на Комисията за защита на потребителите и под патронажа на министъра на икономиката г-жа Корнелия Нинова,  решихме да обърнем особено внимание на промяна на потребителското законодателство. Започнахме със синхронизация на Закона за защита на потребителите с Европейското законодателство. Приехме на първо четене и Закона за събирания на взиманията по потребителски договори, придобил публичност като Закон срещу колекторските фирми.

Този закон се очакваше с голямо нетърпение от потребителите. Какво се случи, че не се прие на второ четене?

Законът се очакваше с голямо нетърпение от потребителите, станали  жертва на т.нар. „колектори“. Говоря за най-уязвимите групи потребители, като пенсионерите, които не са имали възможност да платят сметките си  за парно отопление, вода и телефон. Говоря и за  хора, останали без работа или с ниски доходи, прибегнали по неволя до бързи  кредити. В повечето случаи едни суми, първоначално  в малки размери  нарастват главоломно  в десетки, а и стотици пъти след предаването на длъжника   на колектори за събиране на тези суми, натоварени  с непосилни такси,  съдебни разноски и какво ли не още. От изнесените данни в последните месеци става ясно, че колекторският бизнес в България се оценява на около 5 млрд. лв., а в секретното деловодство на Народното събрание отлежава доклад на ДАНС с анализ на схеми, в които тези средства се въртят вероятно твърде далеч от ръба на закона. В тази връзка едва ли ще ви изненадам, ако кажа, че срещу  приемането на закона  се изправиха мафиотски структури, оплели  в мрежите си и отделни народни представители. Те се възпротивиха на приемането на закона.

Изненадата не спря до тук. След като президента назначи служебното правителство, дойде ред на министъра на икономиката и индустрията да се развихри. Последва светкавично уволнение на зам.министъра на икономиката и индустрията и бивш председател на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ г-н Маргаритов, който беше най- подготвения и безукорен ръководител на този държавен потребителски орган. След което въпросния министър се прицели и в новото ръководство на КЗП. И аз питам, чии интереси защитава министър Никола Стоянов , след като под негов натиск  вероятно ще бъде сменено и сегашното ръководство на КЗП?

Имам достатъчно основание да твърдя и предупреждавам, че мафията посяга и на комисията. Как иначе, когато кандидата за нов председател е Стоил Алипиев, който е тясно свързан със скандалния бивш председател на комисията Дамян Лазаров.

Кой е Дамян Лазаров и под чия протекция е?

За тези, които не знаят, Дамян Лазаров  се появи наскоро в публичното пространство като консултант на ново възникналата неправителствена организация Национална асоциация за защита на потребителите , а на 25.08.2022 г. той е избран за председател на тази организация  и е част от управителния съвет, замествайки Стоил Алипиев от тази позиции. Същият Алипиев се очаква да  оглави КЗП .

 За сведение Дамян Лазаров е бивш председател на КЗП,  уволнен от Бойко Борисов без каквото и да е обяснение. Истинската причина за освобождаването му е жалба , подадена  от измамени граждани на Великобритания до посолството в София, които са закупили апартаменти в новострояща се сграда на българското Черноморие. В жалбата се твърди, че ужилените са се жалвали в КЗП , но жалбата им била потулена, защото Лазаров бил един от инвеститорите на въпросната сграда.

Има ли други  представители на ГЕРБ , замесени във връзки с Дамян Лазаров?

През 2017 г. излизат наяве връзките  на Дамян Лазаров със скандала „Суджукгейт“ и депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, който получи условно 2 години затвор за изнудване. Към 2017 г. Мартинов е съдружник в 37 дружества, свързани и с Дамян Лазаров. В допълнение на това, има твърдения, че Живко Мартинов, заедно с Дамян Лазаров и бивш шеф на полицията в Добрич са измамили с няколко милиона евро китайски инвеститори, имащи намерение да строят ветропаркове в Добруджа. Тримата ползвали протекцията на  депутата от ГЕРБ Румен Иванов, който им осигурявал чадър върху реализацията на различни схеми, включително и един куп далавери в сектора на земеделието. Схемата с китайските инвеститори се развива в периода 2011 – 2013 година и това е видно от  документи в Софийски градски съд.

Интересно ми е как   министър Стоянов  приема  фактите, свързани със своите протежета Дамян Лазаров и Стоил Алипиев.

Симо Перов

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100015165851970