Минахме на имитация на сирене

Производството на сирене с растителни мазнини се е повишило през летните месеци, показват данните на земеделското министерство. През юли мандрите са изкарали на пазара 1062 тона фалшиво сирене, а през юни е пикът – близо 1400 тона.

За сравнение предишните месеци производството на имитиращо сирене е около 900-950 тона. Общо за седемте месеца на тази година потребителите са купили близо 7 500 тона, в което има растителни мазнини.

Една от причините за по-голямото производство, е търсенето, тъй като цената на имитиращия продукт е наполовина от тази на истинското сирене. Въпреки това цената на фалшивото сирене се е вдигнала с над 29% – от 3,97 на 5,14 лв./кг на едро от февруари насам.

В същото време производството на сирене от краве мляко е намаляло през двата летни месеца, спрямо пролетта, показват данните на земеделското министерство.През юни и юли предприятията са произвели по около 6300 тона краве сирене. Неговата цена също расте сериозно – от началото на годината то е поскъпнало на едро с 28 на сто и вече се продава на едро за над 11 лв./кг.

 

istock
istock

 

Намалява и производството на прясно мляко, като през юни то възлиза на 4742 тона, при над 6000 тона през февруари и март.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.