Минахме на имитация на сирене

Производството на сирене с растителни мазнини се е повишило през летните месеци, показват данните на земеделското министерство. През юли мандрите са изкарали на пазара 1062 тона фалшиво сирене, а през юни е пикът – близо 1400 тона.

За сравнение предишните месеци производството на имитиращо сирене е около 900-950 тона. Общо за седемте месеца на тази година потребителите са купили близо 7 500 тона, в което има растителни мазнини.

Една от причините за по-голямото производство, е търсенето, тъй като цената на имитиращия продукт е наполовина от тази на истинското сирене. Въпреки това цената на фалшивото сирене се е вдигнала с над 29% – от 3,97 на 5,14 лв./кг на едро от февруари насам.

В същото време производството на сирене от краве мляко е намаляло през двата летни месеца, спрямо пролетта, показват данните на земеделското министерство.През юни и юли предприятията са произвели по около 6300 тона краве сирене. Неговата цена също расте сериозно – от началото на годината то е поскъпнало на едро с 28 на сто и вече се продава на едро за над 11 лв./кг.

 

istock
istock

 

Намалява и производството на прясно мляко, като през юни то възлиза на 4742 тона, при над 6000 тона през февруари и март.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *