Минералната баня в Банкя отново отваря врати за посетители

„Щастливи сме, че успяхме да върнем блясъка на тази невероятна сграда и да я отворим отново за посетители.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при отварянето за посетители на Минералната баня в Банкя след нейната реставрация. „За нас това да съхраним и да възстановим тази културна ценност и да намерим начин в тези труди кризисни времена да я отворим за посетители, и тя да върне духа на курортния град беше кауза“ – посочи още кметът Фандъкова.

Сградата е била затворена през 2 000 година, а реставрацията и социализацията на банята с възстановяването в автентичен вид на всеки детайл са продължили около две години, припомни кметът на Банкя Рангел Марков, който е пряко ангажиран с организацията и контрола на дейностите. Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя както по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност. Минералната вода ще се използва и за отопление на сградата.

От утре термалната зона с автентичния басейн и уелнес зоната ще бъдат отворени за посетители.

Минералната баня ще се стопанисва от общинското дружество „Софийски имоти“ до провеждане на избор на концесионер.

В Деня на отворени врати на банята взеха участие председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и общинските съветници Ана Стойкова и Николай Стойнев, както и много граждани на Банкя. По време на събитието кметът на Банкя Рангел Марков благодари на столичния кмет Фандъкова за нейната ангажираност по съхранението и възстановяването на знаковата сграда.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *