Нова опасна мания сред децата

След въвеждането на рестрикции за продажбата на балоните с райски газ, нова мода завладя деца и тийнейджъри. Будки, павилиони и сергии край морето продават мразовит десерт, който привлича не с вкус, а с ефект.

Тайната на магическия дим, наречен „драконов дъх“, който излиза от устата на консуматора е направен от течен азот, предава Нова телевизия.

Тайната на магическия пушек е в една определена съставка от десерта – течен азот. Той няма цвят, мирис и вкус. Методът се използва в модерната напоследък молекулярна кухня, където обучени готвачи го прилагат, но много внимателно, защото азотът е течен при -195 градуса по Целзий. Това означава, че въпросните бонбони са екстремно охладени, а ефектът се получава от заскрежената им слюнка.

Забавлението “Драконов дъх“ се появи преди няколко години, когато на мода излезе и райският газ. Заради популярността на кратките видеа в предпочитаните от децата социални мрежи през тази година “леденият бонбон“ стана неизменна част от вечерната семейна разходка по Българското Черноморие. Новият тренд сред децата – “Драконов дъх“, обаче не е съвсем безобиден. Той може да причини измръзване на кожата и вътрешните органи, казват лекари. Името на замразеното забавление идва от ефектната пара, която излиза от носа и устата при консумация. Десертът представлява зърнени топчета, които може да бъдат в различни цветове – зелено, жълто или червено.

Цветните топчета се потапят в течен азот, а веднага след това се продават срещу 7 лв. Течният азот се съхранява в термоси. При работа с него са необходими очила и ръкавици.

“Трябва да се внимава да не изпръска капка, защото допирът му с жива тъкан може да предизвика моментално измръзване. Той е с температура – 195 градуса или по-ниска, защото толкова е точката му на кипене. Тоест, за да е течен, азотът трябва да е на по-ниски от тези градуси. Ефектът се получава от студените азотни пари, които излизат в комбинация с влагата във въздуха и става на гъста пара“, коментира пред „24 часа“ биохимикът д-р Юлиян Караджов от БАН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *