„Нощ на литературата“ в 17 български града

/КРОССВ София срещите с публиката са около бул. „Витоша“

Тази вечер България ще се включи в 11-тото поредно издание на европейската инициатива „Нощ на литературата“, съобщи „Труд бг“. Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със съвременните европейски поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места, наречени „читателски гнезда“. Този път в инициативата с различни събития ще се включат 17 български населени места – София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен и с. Чавдар.

На всеки 30 минути на 7 септември между 18 и 21.30 ч. в едно и също „читателско гнездо“ ще се чете един и същ откъс – от съвременна европейска литература, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания.

В София гостите на събитието ще могат лично да се срещнат с част от авторите и преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около бул. „Витоша“. Сред четците в София са актьорите Владимир Михайлов, Параскева Джукелова, Линда Русева, Данаил Обретенов, Елена Телбис, Петър Русев, Асен Кукушев и др., звездите на дублажа Момчил Степанов и Гергана Пейкова и други.

В Пловдив ще има седем „читателски гнезда“ – сред тях са  НБ „Иван Вазов“, Парк „Рибница“, Административна сграда на район Тракия, Дом на пчеларя,  Парк „Каменица“. Във Варна пък ще има 11 читателски гнезда, повечето в Морската градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *